Да је породица светиња и мала црква, Даница Црногорчевић изнова истиче, како кроз своје песме и интервјуе, тако и кроз хришћански живот који води са супругом и четворо деце. Певачица нам је открила како Васкрс изгледа у њеном дому, те како га њихови наследници доживљавају.

Фото: АТА имагес

 

Како се у вашем дому славе Васкршњи празници?

- Оно око чега се водимо у току читавог поста, заправо од самог почетка па све до краја, јесте одлазак на богослужења у Цркву, где се сабирамо сви. Са децом увек све прође у радости, јер се дочекује наш највећи православни празник, Васкрс. То је смисао наше вере. Из године у годину, како дечица расту, покушавам да им објасним шта је то што нас чини хришћанима.

Верујемо да су деца најрадоснија због ритуала и обичаја?

- Највише деца, али рецимо када је страсна седмица ми одрасли то стварно проживљавамо, односно свесни смо страдања, те нисмо толико радосни. Међутим, када оџвоне звона и дође Васкрс, срећи нема краја, те се дефинитивно највише радују дечица, па и ми са њима.

Како се славило док сте били мали?

- Није се много променило, једино технике фарбања јаја. Раније се фарбало традиционално са воском, у претежно само црвеној боји, док данас...пуно техника, декупаж, шарено. Моја мајка је увек фарбала воском и у луковини, то ми је најлепше.

Фото_: Принтскрин/Инстаграм/даница_црногорцевиц

 

Да ли је живот са свештеником унео нови поглед на суштину празника?

- То је велики благослов, да у породици постоји свештено лице. То је заиста посебан благослов за нашу ђецу, а и моје маленкости. Ја сам и раније ишла на богослужења, од свог раног ђетињства, као и мој супруг, обоје смо васпитавани у том духу. Свака породица је мала црква. Битно је да се сви односимо према породици као према једној заједници, светињи.

 

Блиц