- Очајнички сам покушавала да схватим шта се дешава и како је то могуће, а онда сам схватила да је сигурно дошло до забуне на клиници где смо обавили вантелесну оплодњу - рекла је Дона за "Тхе Сун".

Упознала је свог мужа у средњој школи, да би се венчали 2003. године, када су добили првог сина Ванера млађег, који сада има 18 година. Једва су чекали да добију још једно дете, али је њен супруг добио стомачне проблеме који су захтевали операцију. Као последица тога, није могла да затрудни природним путем.

"Дечаци су били другачији, као и сва деца..."

У марту 2007. године имали су прву рунду вештачке оплодње користећи Донина јајашца и Ванерову сперму. Није успело, али су покушали поново тог лета и успело је.

- Када се у августу 2008. године родио наш син Тим, то је изгледало као чудо. Као и многа браћа и сестре, дечаци су били другачији. Били смо срећна породица и њихов отац је обожавао оба дечака - рекла је Дона.

Старији син, Ванер је имао очеве плаве очи и светлу косу, док је Тим имао тамну косу своје мајке и био је привржен спорту.

Једног дана када су деца порасла, из забаве су одлучили да ураде ДНК тест како би сазнали више о свом наслеђу. Шест недеља касније, у августу 2019. године, добили су резултате и почели да се питају ко је Тимов биолошки отац и да ли им Тим може бити одузет.

"Кад је имао 12 година, донели смо храбру одлуку"

Контактирали су адвоката који их је уверио да ће остати Тимови законити родитељи, што је било велико олакшање. Али Дона се трудила да посматра како се Ванер помирио са чињеницом да Тим није биолошки његов.

- Није био ништа другачији око нас и млађег сина, али могла сам да видим да је био у шоку. Утонуо је у депресију и било му је тешко да се фокусира на свој рад као наставник - додала је Дона.

Уз помоћ саветника, одлучили су да Тиму, који је тада имао 12 година, кажу истину, мислећи да би било горе ако то сазна као одрасла особа.

У октобру 2020. године, Ванер је одвео Тима на сладолед да објасни новонасталу ситуацију.

- Када су се вратили, загрлила сам нашег сина, говорећи му колико га волимо. Био је веома тих и рекао је да и он нас воли - каже Дона.

"Стварно? Волео бих да видим како бих изгледао..."

Касније јој је Ванер рекао да је Тиму, када је објавио вест, требало неколико секунди да их обради, а затим је рекао: "Стварно? Волео бих да знам како бих изгледао са твојим генима".

- Тим је све ово поднео са таквом зрелошћу, као и Ванер млађи, који је рекао да му је Тим и даље брат - наводи мајка дечака.

Неколико недеља касније, Тим је рекао да жели да пронађу његовог биолошког оца. Његови родитељи су поштовали његову одлуку, али су били забринути шта би се могло догодити. Користећи још један ДНК тест, пронашли су жену за коју су мислили да је Тимова биолошка тетка. Више копања показало је блог који је написао њен брат, човек по имену Девин Мекнил, који је живео у Колораду. Видели су да је ожењен и да има децу. Нашли су Девинов број на мрежи и знали су да ће им овај позив променити животе. Али то је желео Тим, па је у марту 2021. године Ванер назвао број.

Прихватили су да се од њих ништа не очекује

Након тога, Ванер је рекао да је Девин (47) био разумљиво скептичан, али је пристао да уради ДНК тест.

Два дана касније, сви су разговарали преко видео позива. Донина анксиозност је била огромна, али Девин и његова 46-годишња супруга Кели били су веома слатки, прихватајући да се од њих ништа не очекује.

- Неће доћи до борбе за старатељство, јер смо сви веровали да је Ванер Тимов отац. Само смо хтели да схватимо како се то догодило и шта да радимо. Схватили смо да смо истог дана, пре 14 година, били у истој клиници за вантелесну оплодњу. Отишла сам да ми изваде јајне ћелије, а Кели је отишла на имплантацију ембриона за свог најстаријег сина Талона - завршава Дона.

(The Sun, Večernji)

БОНУС ВИДЕО: