Две деценије је прошло од последње епизоде многима омиљене серије "Пријатељи". Тачно на данашњи дан велико финале приказано је 6. маја 2004. уживо на Тајмс Скверу у Њујорку, а на ТВ-у је пратило више од 51 милион људи.

Серија која говори о шесторо људи, и данас ужива велику популарност, а многи фанови били су затечени трагичном смрћу Метјуа Перија у октобру прошле године у 54. Поводом 20-годишњице од последње епизоде, креатори серије Марта Кауфман и Дејвид Крејн, дали су интервју за "Тодаy" у ком су открили да је део сценарија за последњу епизоду процурео пре емитовања. 

"О Боже, трудили смо се толико дуго да чувамо као тајну", рекао је Кауфман, "Били смо очајни да сачувамо тајну, али је процурела и то је био посао инсајдера".

Метју Пери желео да каже последњу реченицу

У својим мемоарима из 2022. "Фриендс, Ловерс анд тхе Биг Террибле Тхинг", Пери је открио да је питао Кауфмана да његова реченица буде задња у серији. "Никог другог неће занимати то осим мене", написао је у књизи објављеној годину дана пре смрти.

Његова жеља је услишена, па се у последњим кадровима Сезоне 10 може видети његов лик - Чендлер и Моника док напуштају Њујорк и поздрављају се са празним станом, у присуству Рејчел, Фиби, Џои и Роса. Рејчел предлаже да оду на последњу шољу кафе пре него што се Чендлер и Моника преселе у предграђе са њиховом децом. "Наравно", одговара Чендлер "Где?" Као што сви гледаоци добро знају, дружина је имала своје омиљено место за дружења, легендарни "Централ Перк" кафић.

Цела екипа је плакала

Снимање последњих сцена било је веома емотивно за главне глумце. "Никада нисмо имали више пауза за фризуру и шминку између снимања", испричала је Џенифер Анистон у интервјуу код Опре, "Чињеница је да смо исплакали сву шминку изнова и изнова."

Девид Швимер поделио је своје искуство, објаснивши да се држао храбро све док се нису као по обичају пред сваку епизоду ухватили за руке. "Тада сам почео да се губим. То је тренутак ког сам се плашио", испричао је.  

Направили три журке поводом завршетка снимања

Екипа "Пријатеља" решила је да прослави десет сезона и десет година снимања, које је почело 1994. приредивши три журке. Анистон и Бред Пит приредили су прву журку у свом дому 19. јануара 2004. Затим је приређена још једна 22. јануара за екипу и глумце у западном Холивуду. Трећа журка приређена је 24. јануара у Хотелу Парк Плаза један дан након што је завршена продукција последње епизоде. Симболично, бренд "Тхе Рембрандтс" извео је уживо песму "И'лл бе тхере фор yоу", која је била у уводној шпици.

 

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО