Свети апостол и јеванђелист Марко се слави два дана после Ђурђевдана. Свети Марко је писац Јеванђеља, које носи његово име - Свето Јеванђеље по Марку.

Свети Марко је био Јеврејин и један од  70 светих апостола Христових.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповеда. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

У Александрији Свети Марко је основао цркву, поставио епископа, свештенике и ђаконе.

Сахрањен је у Александрији. Године 828. његово тело украли су млетачки трговци и однели га у у Венецију, где данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Обичаји и народна веровања

Према веровањима на данашњи дан не треба радити у пољу, такође у народу је распрострањено веровање да не треба спавати преко данка, како се не би спавало преко целе године. Изузетак су они који су током дана спавали на Ђурђевдан, у народу се каже да би они требало да "одремају" и сутра како би се "поништило дејство".

БОНУС ВИДЕО