У понедељак је примец́ена ајкула у марини у Глифади, јужно од Атине, у Грчкој. Видео снимци постављени на друштвене мреже показују како људи покушавају да одгурну рибу у дубље воде. После неколико минута, ајкула се удаљила. Ово је други инцидент у Грчкој у последњих неколико дана. Ајкулу која је током викенда пливала у близини луке Волос на крају је удаљила обалска стража, преноси греек репортер.

Напади ајкула у Грчкој

На одмору у Грчкој мало ко размишља о опасностима које би могле да вребају испод идиличних вода Егеја, али недавно објављен академски рад открио је нова сазнања о учесталости напада ајкула у Грчкој. Рад, чији је аутор Христос Таклис, даје детаљан статистички преглед напада ајкула који су се догодили у Грчкој у последњих 180 година. 

Током многих инцидената, врста ајкула није могла да буде идентификована. У случајевима где је идентификација могла да се утврди, најчешц́е су биле укључене велике беле ајкуле. Општа слика је ипак да су напади ајкула у Грчкој ретки. У периоду од 180 година који се испитује у раду, забележено је свега 15 инцидената.

 

БОНУС ВИДЕО