Нови дизајн ће осмислити панел саветника који ће бити саздан од експерата из многих подручја - од уметника и дизајнера до физичара и археолога, а новчаницама ће се променити изглед како би постале приступачније Европљанима свих старосних група и култура, преноси британски Телеграф.

Након што панел осмисли нова визуелна решења, ЕЦБ ће их дати на јавну расправу. Уследиће конкурс након којег ће се одржати додатне консултације, а коначну одлуку о изгледу нових евро новчаница донеће Управно веће ЕЦБ-а, тело које иначе доноси одлуке о каматним стопама и сличним питањима.

Фото: Танјуг/АП

 

Неће се укидати новчанице

Одлука о редизајну долази након што је одлука ЕЦБ-а о могућности имплементације новог дигиталног евра забринула многе и потенцијално наговестила смрт физичког новца.

 

Лагардова је нагласила да се новчанице неће укинути.

"Новчанице остају. Оне су тактилни и видљиви симбол заједничке Еуропе, поготово у временима кризе, а још су увек изузетно тражене. Након 20 година, време за ревизију изгледа наших новчаница како бисмо их учинили приступачнијима Европљанима свих старосних скупина и култура“, рекла је Лагардова.

Фото: Танјуг/АП

 

Тренутно је у оптицају 27,6 милијарди евро новчаница које вреде више од 1,5 билиона евра.

Највише је новчаница од 50 еура, којих има 13,4 милијарди, а следе их новчанице од 20 евра, којих има 4,5 милијарди. Новчаница од 100 евра има две милијарде, а исто је толико и новчаница од 10 и пет евра. Новчанице од 200 и 500 су ређе, а сваких има по једну милијарду, пренео је Б 92.

Централне банке земаља Еврозоне престале су 2019. године да издају новчанице од 500 евра јер је постојала бојазан да их криминалци користе за ефикасно пребацивање великих количина готовине.

(Спутњик)