Ходајући улицама, у подземним пролазима, завученим ћошковима између старих објеката и у напуштеним зградама, све чешће срећемо бескућнике, људе без крова над главом, без адресе, често и наде да ће животне околности коначно кренути у њихову корист и да ће икада успети да се склоне са улице.

Један од њих био је и Миле Мрваљ (62) из Сарајева, који тренутно живи у Загребу и путем свог удружења "Фајтер" сада се бори да помогне свим бескућницима.

За серијал "Питај што хоћеш" портала "Нет.хр" одлучио је да открије како долази до тога да људи заврше без крова над главом и присети се неких од најгорих искустава са улице.

- Једноставан је начин како постати бескућник. Пуно је теже како изаћи из бескућништва. Већина бескућника у Хрватској постане бескућник због губитка посла или због кредита. Велика већина, 70 одсто, постану бескућници услед губитка посла, а око 30 одсто њих због кредита или јемства. Имао сам своју ликовну галерију коју сам отворио 1997. године. Подигао сам хипотекарни кредит за ту галерију. Она је банкротирала, узели ми стан и тако сам постао бескућник - каже Миле Мрваљ.

Фото: Профимедиа

 

 

На питање да ли је у браку и како је његова супруга реаговала на ситуацију која их је задесила, каже да је уобичајено да се бескућницима прво распада породица.

- Али, не замерам жени што је донела такву одлуку. Није обавезна са мном да живи међу пацовима, није дужна са мном да скупља боце по кантама. Она је затражила свој пут и свој живот и то је то. На крају крајева, то је моја галерија, ја сам подигао кредит. Ја сам направио ту супу и ја сам је појео. Не желим да терам некога да једе супу коју сам ја направио - додаје Мрваљ.

Открива и због чега бескућници тешко ходају и вуку ноге приликом кретања.

- Због пацова. Да те не би угризао пацов, мораш да вежеш ноге. Пацов има одличан њух, али нема вид. Њега привлаче знојне ноге пуне гљивица. Бескућници вежу ноге пластичним кесицама. Замислите да данима не скидате ту обућу. Ја носим 43 број ципеле, а носио сам ципеле 45 број да би ми могла нога стати у те ципеле и онда добијеш та разна обољења и тешко ходаш - каже Миле.

Фото: Профимедиа

 

 

Повратак нормалном животу за бескућнике често је тежак и чини се немогућ због недостатка посла и новца којим би се обезбедио стан. Тада схватиш колико је свет немилосрдно место.

- Ја бескућник, а неко жели да ме запосли. Како да му ја дођем на посао, а плата ће ми бити тек за месец дана. Како да се запослим, како да му долазим, како да испуњавам норму, како да будем нормалан и чист, уредан и у поновном радном елану тих осам сати? - пита се Миле Мрваљ.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: