Главни разлог за то је Еден Голан, представница Израела, због које су око арене у којој се одржава такмичење мере обезбеђења такве да није пријатно бити у њиховој близини.

Како се могло видети на лицу места, тамо су присутна и оклопна и полицијска возила, полицајци под пуном опремом, као и у цивилу.

Претње, протести и подршка

Поред тога, посебна пажња усмерена је и на хотел у ком је смештена представница Израела. Испред овог објекта такође је од њеног доласка пуно припадника полиције и обезбеђења, којих је толико да их је тешко и избројати, а присутан је и велики број оних у цивилу. Колико су појачане мере обезбеђења, говори и чињеница да чак и пролазнике испитују и постављају питања попут оних којим поводом бораве у Малмеу, код кога и слично.

Фото: Профимедиа

 

 

Учесници и делегације добиле су сугестије од организатора да не излазе из хотела, а посебно не са акредитацијама, како не би скретали пажњу на себе, јер од самог почетка такмичења влада напетост и стижу претње по њихову безбедност.

 

 

- Шведске власти су Евровизију означиле као високоризичну манифестацију, због чега су многи догађаји отказани. Најављени су и бројни протести у вези са сукобом у Појасу Газе и учешћем Израела на фестивалу, због чега су снаге безбедности у стању приправности. Тако је пре неколико дана у центру Малмеа запаљен Куран, а на дан кад буде наступала и представница Израела, биће одржан марш против учешћа те земље на такмичењу. Овде се прича да ће том протесту, у који је укључено 65 организација, присуствовати око 40.000 људи, а истовремено, неколико улица даље, одржава се и музичка манифестација подршке израелском учешћу на Песми Евровизије - наводи извор "Курира".

Фото: Профимедиа

 

 

Да је ситуација врло непредвидива, сведочи и чињеница да је Еден Голан на проби, док је изводила своју нумеру на великој евровизијској сцени, доживела непријатност. Како је на пробама била присутна и публика, један њен део био је незадовољан учешћем израелске представнице. У једном тренутку, док је Еден певала, људи су почели гласно да скандирају: "Ослободите Палестину" и још гласније да звижде. Како је пренео Јуровижн инсајдер, након овог инцидента представници Израела нису остали у бекстејџу да се друже са осталим учесницима, већ су одмах напустили дворану.

Фото: Профимедиа

 

 

Велики изазов

Иначе, шведске власти су навеле да је овогодишња Песма Евровизије један од највећих безбедносних изазова на југу Шведске досад, али су све уверили да је полиција спремна и да су планови детаљно припремљени. Ангажовани су полицајци из свих делова Шведске, а помоћи ће им и колеге из Данске и Норвешке. У интерном извештају полиције, као највеће претње безбедности наводе се сајбер напади и грађанска непослушност.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: