Милијарде тона плазме, које су ових дана отпуштене са Сунца, тркају се према Земљи и могу изазвати најгору соларну олују коју је наша планета доживела у последњих 165 година.

Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) открила је у петак да би најгори сценарио могао бити сличан ономе што се догодило током догађаја "Царрингтон" 1859. године. Међутим, наша модерна друштва могла би видети широке прекиде у електричној мрежи, нестанке струје и оштећења критичне инфраструктуре.Научници су, такође, предвидели да би се три од пет струја, познатих као коронални масени избацаји (ЦМЕ), могле спојити и створити моћан "канибалски ЦМЕ".

Подаци о томе шта нас очекује вероватно ће бити ухваћени око 20 часова (ЕТ), када ће експлозије плазме која јури кроз свемир бити удаљене милион миља од наше планете - и НОАА планира да одмах изда упозорења.

Ова прича још увек је у развоју, очекује се још ажурирања.

- Очекујемо да ћемо доживети један удар за другим. Стварно се припремамо овде - рекао је Клинтин Волас, директор Центра за предвиђање свемирског времена (СWПЦ) НОАА-е, током медијске конференције у петак.

Иако званичници предвиђају догађај, који је један корак испод догађаја "Царрингтон", који је био геомагнетска олуја нивоа 5 (Г5), не искључују могућност да достигнемо догађај на доњем крају исте мерне скале која се креће од Г1 до Г5.

Канибалски ЦМЕ се предвиђа да ће изазвати олује нивоа Г3, док би друга два могла досегнути ниво Г4.

(Курир/ДаилyМаил)