"Бијело дугме" је пре две вечери, на домаћем терену у препуном сарајевском Дому младих, отворило слављеничку турнеју поводом 50. рођендана.

Две трећине "певачког кадра" из историје "Дугмића" је био присутан (Младен Војчић Тифа и Ален Исламовић), док је изостао први - Жељко Бебек.

Након што је легендарна група извела својих 30 великих хитова, публика је задовољна напустила култно сарајевско окупљалиште. Од прве до последње секунде публика је хорски певала песме уз које су многи одрасли. Младен Војичић Тифа је први отпевао 13 композиција, међу којима и "Падају звијезде", "Сви марш на плес", "Лажеш злато", "Тако ти је мала моја кад љуби Босанац", "Липе цвату"...

Потом се на бини Горану Бреговићу, Ђиђију Јанкелићу на бубњевима, Зорану Реџићу на басу и мултиинструменталисти Огију Радивојевићу, придружио Ален Исламовић који је такође отпевао 13 хитова, између осталих "Шта има ново", "На задњем седишту мога аута", "А и ти ме изневери", "Напиле се улице"... Сви заједно су на бис извели "Хајдемо у планине", "Ђурђевдан", "Има нека тајна веза" и "Ружицу", преносе "Независне.цом".

- Има ноћи које хоћете да заборавите, има ноћи које памтите. Надам се да ћете памтити ову ноћ кад смо били у Сарајеву, кад смо певали старе песме и кад нам је било лепо - рекао је Горан Бреговић на крају наступа, а интересантно је да је готово исту реченицу изговарао и на готово свим концертима "Бијелог дугмета" у последњих десетак година, као и 2005. на београдском Хиподрому на "опроштајном наступу".

На концерту су уживале бројне познате личности: Адемир Кеновић, Самир Авдић, Алмир Гредић, премијер Нихад Ук, Едхем Фочо, Мустафа Чизмић Чизма, Мирко Шенковски Геронимо, Аида Јашаревић и Елвир Бајрић само су неки од њих.

Љубитељи песама "Бијелог дугмета" су стигли из целе БиХ.

Фото: АТА имагес

 

 

Овај концерт групе, коју је 1974. основао Горан Бреговић, подсетио је публику на златно време сарајевске поп-рок школе, а у наредном периоду "Бијело дугме" ће се дружити са публиком на стадионима и у дворанама широм региона.

- Из Сарајева је све кренуло и природно је било да турнеју поводом 50 година почнемо управо у Дому младих. Ово је стварно била ноћ пуна емоција. Немамо пуно времена за одмор јер следи наставак турнеје. Сви желе да у њиховом граду пјева "Бијело дугме" и затрпан сам позивима из целог региона. Након Сарајева одржћемо и концерте у Бањалуци (5. јули) и Требињу (3. август). Још имамо заказане концерте у Нишу, Крагујевцу, Пули и Сплиту - каже Адис Гојак, менаџер Горана Бреговића и главни "кривац" за слављеничку турнеју поводом 50. рођендана "Бијелог дугмета".

(независне.цом)

БОНУС ВИДЕО: