После победе швајцарског извођача на "Евровизији 2024", заговорници небинарности у овој земљи позивају власти да омогуће признања особама које се тако идентификују.

Немо није први који се овако декларисао

Ко су небинарне особе, шта то значи, да ли медицина и психологија могу да објасне ово опредељење?

Због ове теме настао је општи хаос код Јоване Јоксимовић у емисији "Уранак" на К1 телевизији.

Фото: Јутјуб принтскрин/K1 Televizija

 

 

Гости су били уролог др Александар Милошевић, психолог Жељко Машовић и Марко Михаиловић, ЛГБТ+ активиста. Марко је на самом почетку објаснио како се треба опходити према небинарним особама, а потом је настао сукоб који вам преносимо у целости:

Марко Михаиловић: Тај плус уз ЛГБТ значи да је спектар мало шири. Људе буни термин "небинарност". Када погледамо са аспекта пола насупрот рода, пол је биолошка категорија. Код велике већине људи се види по гениталијама, то је медицинска ствар, али постоје различите хромозомалне реакције које доводе до међустања попут интерсе*с особа које се роде са полним карактеристикама оба пола, ниједног пола или мешовитог. Са стране рода, то је наш унутрашњи осећај, са којом друштвеном улогом се ми идентификујемо. Најчешће је у складу. Међутим, постоје људи који не сматрају тако, не осећају се ни као мушкарци ни као жене или се осећају и као мушкарци и као жене. Ми смо као друштво одлучили шта су мушке улоге, а шта су женске. Сада је дошло време да се прича о небинарним особама. То није нека новотарија. Мислим да се не прича о томе како треба да третирамо небинарне људе. Свако себи даје право да осуђује нешто што не разуме. Сада се представља као да ће небинарна особа бити свака друга особа. Проблем заменица је нешто што људе буни. То морате да питате особе које су небинарне. Није тако лако, да можемо као у енглеском да користимо множину. Они најчешће користе "they, them". Међутим, у енглеском нема родова код именица. Код нас сваки појам има свој род.

Фото: Принтскрин Јутјуб/К1 Телевизија

 

 

Јована Јоксимовић: Значи, ми небинарне особе да зовемо "оно"?

Марко Михаиловић: Не, то је увредљиво! Не би било "оно" јер се средњи род користи за неживе објекте, апстрактне појмове, тако да би то било увредљиво. Мислим да је у директном говору најбоље користити "ви"... Видим да се ваш гост нешто наоштрио!

Психолог Машовић: Није, него слушам и чекам да завршиш.

Марко Михаиловић: Волео бих да у студију имамо неку особу која ће да прича о овоме. Овде не можете да се изјасните као геј особа јер вас чека стигма.

Уролог Милошевић: Зна се да се идентитет формира већ треће године и мења се кроз цео живот. Ми смо сви различити. Ако се личност формира до треће године, на њу може да утиче, поготово у пуберетету, спољна средина да се више или мање определи за пол, ако биолошки није чист хетеросе**уалац или трансродна личност. Постоје специјализовани тимови, психијатрија, који се баве испитавањем личности да би открили његов идентитет. Није лако човеку променити пол.

Фото: Принтскрин Јутјуб/К1 Телевизија

 

 

Психолог Машовић: Ово што професор покушава да каже је слично што је и Марко рекао. Јако мало људи је опредељено у једном или другом правцу. Род је језичка категорија. "То" или "оно", јесте увредљиво јер нама је средњи род, осим кад се користи за дете, у принципу за нешто неживо или за нешто што је испод тебе. Ми немамо адекватну реч, па сад нешто правимо. Ја сам тог става да сваки човек треба да има слободу, уколико не угрожава другог човека. Нисам гледао Евровизију, нити ме занима. До прошле године сам гледао, али већ годинама је све више и више тог диверзитета се**уалног који се ту промовише. Да ли су ти људи стварно то или нису, то можемо да видимо на основу светских звезда које праве причу да би биле занимљиве. Мени није проблем човек који се роди са одређеним карактеристикама. Имам проблем с тим што број особа које се декларишу као се**уални диверзитети, те особе су сад постале трећина популација, скоро.
То није смешно.

Марко Михаиловић: Није смешно, прилично је трагично да говорите ствари које фактички нису тачне. Прво, ви сте контрадикторни сами са собом. Говорите да ви поштујете слободу и да свако живи како жели, а онда причате да вама смета што неко постоји и што бира да изгледа како изгледа.

Фото: Принтскрин Јутјуб/К1 Телевизија

 

 

Психолог Машовић: Мени смета промоција.

Марко Михаиловић: А шта је промоција? Сада је неко небинарна особа и за вас је то промоција чега? То је нечије постојање.

Психолог Машовић: Све је ОК, ја радим са том популацијом.

Марко Михаиловић: Није ОК. Шта радите ви?

Психолог Машовић: Ја сам психолог.

Марко Михаиловић: Аха, а ви радите шта? Ви промовишете да се то не ради?

Психолог Машовић: Не, него се јако дуго бавимо тиме који је разлог за то.

Марко Михаиловић: Али разлог за шта?

Психолог Машовић: Даћу ти прост пример. Ако ја теби понудим 865 врста кафа, ја ти дајем слободу да бираш какву ћеш кафу да пијеш, али ти не дајем слободу да бираш у каквом ћеш друштву да живиш. Ја тебе разумем као особу, али та прича је направљена због тога што немамо друге неке слободе.

Јована Јоксимовић: Шта је поента, шта хоћете да кажете? Питам вас из медицинског угла. Ви хоћете да кажете да је велика већина флуидна и можемо да у зависности од окружења, одемо на једну или другу страну или да будемо у средини? Колико постоји шанса да неко ко има 15 година, гледа Евровизију и допада му се Немо, каже "Мени се ово свиђа"?

Марко Михаиловић: Извините, али да ли ми причамо о се**уалној оријентацији или родном идентитету?

Јована Јоксимовић: О родном идентитету.

Марко Михаиловић: Па не причате.

Уролог Милошевић: Прави се**уални афинитет или идентитет може да се промени. Највећи проблем је што се родни идентет касно препознаје. Има много злоупотребе.

Марко Михаиловић: Ма о каквој злоупотреби причате?

Уролог Милошевић: Људи који воде геј параде воде људи који од тога зарађују и до тога живе.

Марко Михаиловић: Ја сам седам година водио параду, шта причате ви? Шта је поента? Ја уопште не разумем шта причате.

Уролог Милошевић: Ви покушавате да озваничите све. Ми кад имамо велику нужду, не ка*имо на улици.

Марко Михаиловић: Господине, како ви који сте радили са трансродним особама, не разумете да није проблем ничија се**уалност?! Проблем је шта друштво ради у односу на вашу се**уалност. Ја као геј мушкарац сам од раног детињства трпео насиље, проблеме и малтретирање. Ту је да дамо видљивост људима попут мене. Проблем је што људи попут вас и господина поред вас, обмањују и плаше јавност стварима које нису тачне. Ви представљате да су људски родни идентитет, индивидуалност и слобода нешто што неко некоме намеће.

Психолог и уролог: Не, ми то нисмо рекли.

Марко Михаиловић: Ваш проблем је што мислите да је ненормално да се људи који су другачији, појављују. Људи живе своје животе, проблем је што у земљама попут наше, овакве теме се представљају као атак на децу, породицу.

Уролог Милошевић: Ти мислиш да си најбитнији?

Марко Михаиловић: А ви мислите да ја треба да ћутим?

Психолог Машовић: Константно преврћеш оно што ми говоримо. Пробај да ме слушаш шта говорим, а не да замишљаш. Ти се залажеш за различитости, ти си ЛГБТ+.

Марко Михаиловић: Не, ја сам геј.

Психолог Машовић: Немам ништа против, него има против тога што пет последњих година имамо клинце који су бисе**уални или хомосе**уални.

Марко Михаиловић: Ви ништа нисте рекли.

Психолог Машовић: Један од најстаријих који су изашли из ормара био је Јован Ћирилов.

Марко Михаиловић: Он није изашао.

Психолог Машовић: Јесте, на начин на који ти излазиш.

Марко Михаиловић: На који начин ја излазим из ормара? Што не дозвољавам да причате ствари које нису тачне?

Уролог Милошевић: Је л' ти верујеш да ја волим различите људе?

Марко Михаиловић: Не.

Уролог Милошевић: Ја волим различите људе. Они имају разне особине. Само сам хтео да помогнем и сад желим да помогнем.

Марко Михаиловић: Извините, је л' Евровизија црквени фестивал? Шта је проблем, што се људи изражавају?

Уролог Милошевић: Евровизија је била музички догађај, ово је било изражавање се**уалности, није било уметничко такмичење. Дала је другу поруку.

Марко Михаиловић: Коју?

Уролог Милошевић: Слободу, али то није помогло да се слобода оствари.

Марко Михаиловић: Било је 38 земаља, ви мислите да су сви били гејеви и небинарне особе?

Психолог Машовић: Не, не мислимо то. Нико те не напада.

Марко Михаиловић: Веома ме нападате. Нападате слободу.

Јована Јоксимовић: Ја Марко мислим да си доминантан овде. Имаш највише времена.

Марко Михаиловић: Био сам у стотинама емисија, ја још нисам имао ситуацију овакву. Ваша продуценткиња ми је рекла да неће бити драме. Ја јесам фрустиран сада.

Психолог Машовић: Ево ја ћу да те браним друже, где год хоћеш.

Марко Михаиловић: Ви мене не браните зато што доводите у јавност у заблуду, говорите како ћемо лоше утицати на децу.

БОНУС ВИДЕО: