Како све информације о поменутом догађају још увек нису познате јавности, увелико се полемише да ли је било фер дисквалификовати музичара, који је важио за једног од фаворита на такмичењу.

Организатори бране свој потез да га уклоне из финала, истичући да "Холандска страна приче није у складу са изјавама сведока и оних који су радили на лицу места".

Јост Клајн може бити процесуиран за неколико недеља због оптужби да је претио сниматељки која је радила на "Евровизији" у шведском Малмеу, граду домаћину овог такмичења.

Фото: Профимедиа

 

 

Како преноси "НЛ Тимес" он је наводно током испитивања у вези са инцидентом који се догодио у четвртак увече, признао да је направио инцидент.

Извори су рекли шведском листу Афтонбладет да је Клајн постао узрујан због гужве фотографа и сниматеља који су му се приближавали, и да је кренуо према једном од њих са песницом.

Иако наводно није ударио жену, њен фотоапарат је оштећен и она је добила помоћ због посекотине, преносе шведске новине.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Више сведока је рекло полицији да је он био "веома агресиван", али и да се убрзо након инцидента извињавао и говорио да му је жао.

Без обзира на кајање, полиција је рекла шведском јавном сервису СВТ да верује да су докази против Клајна јаки и да кривично гоњење делује неизбежно.

- Очекујемо да ћемо то моћи га процесуирамо почетком јуна. Обично нам треба око шест до осам недеља за обраду случаја - рекао је Емил Андерсон, шеф истражне полиције у Малмеу.

Подсетимо, након силних перипетија које прате 68. "Евровизију", пре три дана се огласила и национална телевизија Холандије, "Авротрос", која организије њихово национално такмичење.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Догодио се инцидент након наступа прошлог четвртка. Против јасног договора, Јост је снимљен када је силазио са бине и морао је да пожури у зелену собу. У том тренутку, Јост је више пута показао да не жели да буде снимљен. То се није поштовало. То је довело до претећег покрета од Јоста ка камери. Јост није дирао камерманку. Овај инцидент је пријављен, након чега је уследила истрага од стране ЕБУ и полиције. Јуче и данас смо имали опширне консултације са ЕБУ и предложили неколико решења. Ипак, ЕБУ је одлучио да дисквалификује Јоста Клајна. Авротрос сматра да је казна веома тешка и несразмерна. Ми се залажемо за добре манире, нека не буде неспоразума око тога, али по нашем мишљењу, налог за искључење није пропорционалан овом инциденту. Веома смо разочарани и узнемирени због милиона фанова који су били толико узбуђени због вечерас. Оно што је Јост донео Холандији и Европи није требало да се заврши овако - писало је у саопштењу јавног сервиса Холандије на друштвеним мрежама.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: