Чишћење куће, рђе, каменца и микроталасне је веома тежак посао с обзиром на то да се масноћа, бактерије и разне прљавштине скупљају "као луде".

Уклања каменац

Јабуково сирће можете користити за чишћење готово свих површина у кући, а одличан је и за уклањање непријатних мириса.

Фото: Профимедиа

 

 

Универзална паста за чишћење

Помешајте 1/4 шољице соде бикарбоне и једне супене кашике течног детерџента. Додајте бело дестиловано сирће и добићете кремасту смесу спремну за чишћење куће.

Сирће је одлично решење за чишћење каменца, а можете бити сигурни да неће оштетити површину коју чистите.

Помешајте две супене кашике соли и једне кашике белог сирћета и добијеном пастом чистите каменац.

Чисти рђе с металних предмета

Предметима попут шрафа можете вратити сјај ако их ставите у посуду с прокуваним сирћетом. Добро их исперите под млазом воде да сирће не би оштетило метал.

Чисти бокале и кувало за воду

Једном недељно уместо чисте воде, прокувајте разређену течност воде и сирћета. На тај начин уклонићете каменац из унутрашњости апарата. Тако ће деловати и течност на собној температури, али ће поступак бити нешто дужи, односно биће потребно да сирће делује сат или два. Тада исперите кувало с обичном водом.

Чисти главу туша

Загрејте сирће да буде вруће, не прокључало и онда намочите главу туша у течност. Каменац можете уклонити и ако сирће намочите на крпу и њом умотате дршку туша Оставите је тако прекривену крпом од 20 минута до пола сата да делује. Веома је практично за металне делове које не можете уронити у посуду, а уколико буде потребно поновите поступак још једном.

Очистите туш уз сирће и соду бикарбону.

Риба WЦ шољу

Сипајте у шољу разређено бело сирће и пустите да одстоји неколико сати или преко ноћи. Оперите с четком и пустите воду.

Чисти одводе у кући и канту за смеће

Направите мешавину од 1 шољице соде бикарбоне и једне шољице топлог белог дестилованог сирћета. Оставите да делује неких пет минута, а затим пустите топлу воду у одвод да се испере. Направите размеру од пола шољице соде бикарбоне и пола шољице топле воде и тиме очистите канту за смеће и уклоните непријатне мирисе.

Чисти микроталасну

Помешајте 1/2 шољице белог дестилованог сирћета и 1/2 шољице воде и то улијте у посуду коју смете да ставите у микроталасну и упалите да се угреје. Пара ће очистити све поре у унутрашњости микроталасне и уклонити све мирисе хране.

Након тога, пребришите с чистом и сувом крпом.

Чисти машину за прање судова

1 шољицу белог дестилованог сирћета ставите у машину и упалите је да одради цело једно прање. Поступак поновите једном месечно. На тај начин ћете уклонити све непријатне мирисе и уклониће се ружни трагови детерџента.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: