Ухапшен је и признао је да се за атентат спремао месец дана.

Стручњаци су сагласни да ово није типичан профил убице, али и сматрају да је направљено расположење у друштву које је погодовало екстремистима. На то је и сам премијер упозоравао речима: "Чекам да се фрустрација опозиције коју хране медији претвори у убиство неког политичара у влади".

Милан Веруовић, некадашњи шеф обезбеђења премијера Зорана Ђинђића, био је гост на Курир телевизији и том приликом је говорио о атентату у Словачкој, а затим на екрану анализирао пропуст Фицовог обезбеђења.

Фото: Н. Фифић

 

- Одговорност је наравно велика, али није само њихова већ целокупне службе безбедности, процене пре свега тог скупа, тог догађаја који се десио, планирања активности на том скупу. Појединци у обезбеђењу су 24 сата изложени коментарима.

Ја ћу да вас подсетим да ово није јединствен случај, десило се и француском председнику Макрону кога су ошамарили кад је несмотрено пришао публици на неком јавном наступу. Овај посао је јако специфичан, он је на удару свих коментара, а заправо је различит од свих других - започео је Веруовић и наставио:

Фото: АТА имагес

 

- Ово није борбено дејство, а обично су обуке у складу са тим. Дакле, ви имате неке Куперове тестове, неке тестове физичке способности који су једнаки за специјалне јединице које дејствују негде на терену, а исте такве обуке пролазе људи из обезбеђења.

А, заправо, најмање се пажње посвећује том социјално-психолошком моменту и обуци и припреми људи да у кризним моментима, као што је овај био, делују онако како треба да делују.

Затим је стао поред зид-екрана и анализирао драматичне тренутке рањавања словачког премијера.

- Није смело да се деси да он овако приђе маси. Ми на снимку видимо да је човек већ држао пиштољ и био близу њему. Није могло и није смело да се дозволи да човек има толико времена да извади пиштољ и да пуца пет пута.

Видимо да је једном припаднику обезбеђење испао пиштољ што је катастрофална грешка. Ту је сигурно била и активна локална полиција, јер ово се није десило у Братислави.

Када је он пришао и искорачио неколико корака, био је први у додиру са том масом, што није требало да се деси. Пратиоци који су били поред њега нису имали те тактичке торбе, тзв. заштитне ташне. Морали су бити близу њега - додао је Веруовић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: