После врло снажних нестабилности и временских непогода које су у среду захватиле значајан део региона четвртак доноси релативно свеже и претежно облачано време, пише Марко Чубрило у новој временској прогнози за Србију.

Ујутро ће кише бити над већим делом Србије и источне Хрватске, док ће се падавине у североисточној струји током дана преместити и преко средишних делова региона, док ће увече али врло ослабљени ситћи и до запада.

После подне на истоку региона и даље могућа појава грмљавинских пљускова али знатно слабијег интензитета у односу на среду. Ветар умерн, северозападни, а дненви максимум од +12 до +18 степени Целзијуса. Увече смањење облачнсоти.

У петак више сунца али понегде још уз појаву слабијег пљуска са грмљавином, ветар северни и североисточни, а дневни максмим мало виши и требао би се кретати од +15 д +23 степена Целзијуса, стоји у прогнози.

- За викенд и токо следеће недеље мало до умерено облачно уз дуже сунчане интервале и умерено топло са максимумима око или мало изнад просека. У прва три дана ће локалних пљускова углавном бити на југу региона, посебно над Динарским системом планина док ће у другом делу следеће недеље пљускови поново свуде бити чешћи. Од петка ће веатар поново окренути на југосточни смер и за викенд у Банату може бити умерен, док ће затим ветар бити слаб осим у зони пљускова - најављује Чубрило.

Генерално, после веома нестабилних и свежих прве две недеље маја, остатак месеца би могао донети топлије али не и сасвим стабилно време. За сада се нака јача захлађења али и отопљења не очекују и максимуми би се угалнвом кретали од +23 до +27 степени Целзијуса, што је у оквиру или незнатно изнад просека.

Од петка са престанком падавина треба очекивати и смањење водосатаја у рекама планинског дела региона, закључује Чубрило.