Анђелко Аћимовић, отац убијене девојчице Ангелине, ученице ОШ "Владислав Рибникар", за Курир је испричао да је, након трагичног догађаја 3. маја прошле године, када је у тој школи ученик К.К. убио деветоро ученика и чувара, тадашњи градоначелник Београда Александар Шапић међу првима пружио помоћ и то, како је истакао, у тишини, како се добра дела и чине, иако су га јавно месецима након тога нападали због наводног нереаговања.

Фото: Јутјуб принтскрин/K1 Televizija

 

- Доброчинства се чине у тишини и он је то тако и урадио, зато му се захваљујемо. Сам је рекао да никако не жели никакве изјаве да даје тим поводом, да неко не помисли да он то злоупотребља, што је заиста за велико поштовање. А нападали су га медији зато што се није оглашавао поводом тог питања, само је једном поручио: "Оставите те људе на миру"... И нас су звали да питају поводом оних који се наводно нису оглашавали, али је он желео да у тишини помогне, а не да то користи - испричао је за Курир Анђелко Аћимовић.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Како је навео претходно, Шапић је од почетка понудио помоћ, платио све трошкове око сахрана, помагао финансијски свим породицама, што је учинио и недавно пред истек годину дана од трагедије. Истакао је да је овог пута и људима из друге општине, Младеновац, односно Мало Орашје, помогао, што, како је истакао, гест који заслужује свако поштовање.

Иако је било оних који су се сваком приликом оглашавали по питању овог трагичног догађају, те неретко, између осталих, и Шапића прозивали јер се не оглашава поводом убистава у "Рибникару", он је до краја остао при ставу да не жели ту трагедију да користи за било какво јавно истицање, те до јавне захвалности оца мале Ангелине није било познато шта је учинио за породице свих страдалих.

И овакав став Шапића нимало не треба да изненађује, с обзиром на то да је он већ годинама познат по хуманости. Хиљаде и хиљаде болесних малишана и свих оних којима је била неопходна помоћ за лечење, добили су је путем хуманитарне фондације "Буди хуман" коју је Шапић основао 2014. године. Небројано је примера оних који су добили животну битку захваљујући управо овој фондацији, а да се о томе није говорило у јавност "на сва звона". Како и треба да буде и како је и сада, у случају мајских трагедија, Шапић поступио.

Иначе, организација "Буди хуман" за кратко време је постала највећа те врсте у Европи, а тренутно се путем фондације "Буди хуман" скупља новац за лечење 664 деце и 420 одраслих.

Подаци о сваком кориснику фондације истакнути су на њеном сајту, те је у сваком моменту могуће пратити колико новца је кориснику уплаћено, као и колико новца недостаје за његово лечење.

Од почетка рада Фондације прикупљено је више стотина милиона динара са више од два милиона пристиглих СМС порука.