Више јавно тужилаштво у Београду, Посебно одељење за борбу против високотехнолошког криминала у сарадњи са полицијским службеницима Управе за технику, Службе за борбу против високотехнолошког криминала и полицијским службеницима полицијских управа Смедерева, Пирота, Шапца, Лесковца, Тутина, Врања и Бора су успешно наставили спровођење акције „Армагедон“, и дана 21.5.2024.године лишено је слободе седам (7) лица са територије Републике Србије.

Ухапшени су:

1. М.Ц. (1958) из Шапца,

2. Н.Б. (2000) из Пирота,

3. П.С. (1999) из Лесковца,

4. М.А (1980) из Тутина,

5. П.Д. (2000) из Смедерева,

6. Л.Л. (1995) из Врања,

7. М.М. (1993) из Неготина,

Они се сумњиче да су извршили кривична дела Приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију из чл. 185 и Полно узнемиравање из чл. 182а КЗ РС, на тај начин што су у дужем временском периоду, путем Интернета, преузимали, чували и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе, као и путем друштвених мрежа са својих лажних налога ступили у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица.

Приликом претресања станова осумњичених лица, увидом у рачунаре и рачунарску опрему пронађене су фотографије и видео записи настали сексуалном експлоатацијом деце, у највећем броју случајева узраста од 6 до 10 година, али и узраста испод 2 године. Такође су пронађене поруке којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица, односно поједини тражили од њих да им пошаљу слике и видео снимке на којима су обнажени.

Спровођењем ове акције је настављено проактивно поступање Посебног одељења за ВТК и Министарства унутрашњих послова на идентификацији лица повезаних са сексуалном експлоатацијом деце на Интернету, као и успешна сарадња са платформом Националног центра за несталу и експлоатисану децу (НЦМЕЦ) из САД и Интерполом, све у циљу континуиране заштите деце и малолетних лица.

За шест осумњичених лица је одређено задржавање до 48 сати и исти ће, у законском року, уз кривичне пријаве, бити приведени у Посебно одељење за борбу против ВТК, ВЈТ у Београду, док ће за једно лице кривична пријава бити поднета у редовном поступку.

БОНУС ВИДЕО