Истраживачи наводе да су два дела афричког копна почела да се раздвајају отварајући пут за читав нови океан да прође кроз тај расцеп. Земље попут Замбије и Уганде могле би једног дана да имају своје обале уколико копнена маса настави да се раздваја.

Геолози су према наводима угледног журнала "Геофизичка истраживачка писма" успели да потврде да се ствара нови океан како се афрички континент цепа на пола.

Пукотина на граници три тектонске плоче

Научници су успели да пронађу тачно место на коме се дубоко под земљом први пут отворио континент чија је површина већа од 30 милиона квадратних километара, пише Унилад.

Пукотина је смештена на границама три тектонске плоче које се постепено удаљавају једна од друге већ неко време. Геолози су указали да ће овај комплексни тектонски процес ослободити место за потпуно ново водено тело милионима година од данас.

Научници су открили да је пукотина, позната као Источноафрички ров, тренутно дуга око 55 километара, након што се први пут појавила 2005. године у пустињама Етиопије.

- Ово је једино место на Земљи на коме можете да проучавате како континентални расед постаје океански - рекао је Кристофер Мур са Универзитета Лидс.

Мур је уз помоћ сателитске радарске технологије пратио вулканску активност источноафричког региона која се најчешће повезује са постепеним распадом континента. Пукотина се налази на границама афричке, арапске и сомалске тектонске плоче, а последњих 30 милиона година арапска плоча се полако удаљава од афричког континента.

Исти овакав тектонски помак виђен је и раније јер су тако настали Црвено море и Аденски залив између две повезане копнене масе.

Сомалска плоча се такође удаљава од афричке - продубљујући свој пут кроз Велику раседну долину. Истраживачи су уз помоћ ГПС инструмената успели да прецизно измере покрете земље.

- Уз помоћ ГПС технологије можемо да измеримо стопе кретања до неколико милиметара годишње. Како добијамо све више података мерења, можемо боље да схватимо шта се дешава. Аденски залив и Црвено море ће преплавити регион Афар и Велику раседну долину и постати нови океан, а тај део источне Африке постаће сопствени одвојени мали континент - рекао је поморски геофизичар и професор Универзитета Калифорнија Кен Мекдоналд.

Три тектонске плоче удаљавају се једна од друге различитим брзинама, али Мекдоналд каже да се арапска одваја од афричке брзином од 2,5 цм годишње. Афричка и сомалска плоча одвајају се споријим темпом од око пет милиметара сваке године.

БОНУС ВИДЕО: