„Утврдити списак робе, пореклом из ЕУ и њених чланица, САД, Канаде, Норвешке, Албаније, Исланда, Северне Македоније, Уједињеног Краљевства, Црне Горе, Швајцарске, забрањене за увоз на територију Белорусије и продају на територији Белорусије“, наводи се у документу, објављеном на порталу правних информација.

За само 10 месеци ове године, Белорусија је из поменутих земаља које ''спроводе дискриминациону политику'' увезла храну у вредности од преко 530 милиона долара, прецизирали су у документу.

На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, кондиторски производи, млеко, ораси, воће, живе свиње, а неће обухватати храну за бебе и неке друге артикле.

Напомиње да ће истовремено бити предузете мере како би се обезбедила равнотежа на потрошачком тржишту, између осталог и помоћу производа домаће производње. Роба која се не производи у Белорусији, а чији је увоз забрањен, биће замењена робом из пријатељских држава, наводи прес-служба.

Ембарго ступа на снагу у новој години, а важи шест месеци, а у случају даље негативне динамике односа листа забрањених производа, може се допунити.