Суђење Урошу Блажићу због масовног убиства у селима Мало Орашје и Дубона код Младеновца измешта се из Вишег суда у Смедереву у зграду Специјалног суда у Београду из безбедносних разлога.

Суд у Београду у којем ће се одржавати рочишта масовном убици до сада је био намењен за суђења припадницима озлоглашених криминалних кланова, а већ у јуну на клупи која је до сада била предвиђена за криминалце попут Вељка Беливука, Марка Миљковића, Земунски клан, Дарка Шарића, седеће један од највећих масовних убица - Урош Блажић, али и његов отац Радиша.

Главни претрес за масовно убиство које је извршио Урош Блажић је измештен из Смедерева у Београд.

Родитељи и други чланови породице убијених, рањени, њихови чланови породица бурно су реаговали чим су се врата суднице отворила како би командири затвора у Смедереву увели убицу и његовог оца на суђење.

Посебно одељење Вишег суда у Београду, познатији као Специјални суд у јуну ће постати кључна зграда за овај процес, а зграда ће бити под јаким мерама обезбеђења - Жандармерија ће чувати зграду, велики број судске страже биће распоређен у судници, а оно што је најспецифичније у односу на остале судове у Србији - окривљени ће бити смештени у посебан стаклени бокс - одвојени од остатка суднице.

Како ће изгледати суђење Урошу Блажићу?

Двојица припадника Жандармерије са пушкама у рукама стајаће на тротоару испред саме зграде, ту су и органи реда у цивилу, на улазу се налази скенер кроз који се провлаче торбе, али и други кроз који је неопходно да прође свако ко би да уђе у зграду суда. Са леве стране постоји просторија у којој обично раде три жене.

Једна је задужена за узимање личних карти и свих уређаја (телефона, диктафона...) од новинара, друга проверава да ли се налазите на списку, док мобилне телефоне од адвоката и грађана узима њихова колегиница. Уместо телефона оне дају картице са бројевима у које су одложиле уређаје.

Тајним просторијама до суднице

Са десне стране стоји најмање четири стражара који воде рачуна да телефони буду предати, али и да све протиче у најбољем реду. Поред њих, кроз стаклена врата се пролази до степеништа која даље воде до судница. Лево се налазе суднице, а десно медија центар у којем новинари преко екрана прате суђење, док својим редакцијама преко судских рачунара шаљу шта се дешавало на рочишту. Тужиоци, адвокати и сведоци имају свој улаз у просторију, док се специјалним пролазима уводе окривљени.

Новинари који се одлуче да суђење прате из саме суднице улазе кроз посебан улаз, те ће моћи да седе поред породица жртава, рањених, али и других који су дошли да прате суђење.

Испред њих, налази се стаклени зид који их одваја од окривљених - те могу да виде једни друге.

Судница у коју стане најмање 50 особа јако је пространа. Са десне стране, осам редова са компјутерима и микрофонима намењено је за адвокате и приправнике окривљених, док се прекопута њих налазе тужилац, адвокати оштећених.

Посебан бокс у којем ће бити убице

Посебна просторија, сва у стаклу, намењена је за окривљене. Са десне стране, одмах до врата кроз које спроводе окривљене, стоје три стражара, а на клупама којих има више седеће Урош Блажић и његов отац Радиша. Њих ће раздвајати најмање двојица стражара, који ће такође пазити да не дође до инцидената.

До говорнице се долази у пратњи чак шест стражара

У стакленој просторији стоје звучници, кроз које се чују речи браниоца како окривљених, тако и адвоката оштећених, тужилац, судија... У судници постоје три камере које прате цело суђење и преносе га путем екрана који су окачени један са десне, други са леве стране. Из стаклене просторије се излази кроз врата која чува стражар, а они су распоређени тако да стоје на сваких, скоро метар, један од другог.

У самом центру ове просторије Специјалног суда у Београду налази се говорница, до које окривљени када на њих дође ред, долазе у пратњи шест стражара.

Подсетимо, родитељи жртава масакра у Младеновцу насрнули су на масовног убицу Уроша Блажића чим је уведен у судницу након чега је убица Урош Блажић моментално изведен из суднице.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО