Са почетком Великог Отаџбинског рата престоница Совјетског Савеза била је једна од главних мета фашистичких бомбардера који су даноноћно надлетали град. Хитлерови пројектили гађали су све важне инфраструктурне објекте и зграде од историјског и културног значаја, а све са циљем да се Москва доведе до непрепознатљивости.

Можда и најважнија мета у том тренутку била је мумија Владимира Иљича Лењина, која је за совјетски народ била својеврсна светиња. 

Задатак је јасан: Тело Лењина се мора сакрити

Како би сачували балзамовано тело бившег вође пролетаријата, Совјети су морали да осмисле план његовог измештања из срца руске престонице.

Први корак био је маскирање центра Москве, а потом и других њених делова, како би се фокус Немаца преусмерио са Маузолеја у коме је Лењин на неке друге, лажне мете. Само тако се мумија могла добро припремити за транспорт и натенане пренети у воз који би је одвезао на сигурно - што даље од удара разорних фашистичких граната.

Ова тактика није сачувала само мумију, већ и целу Москву, премда је захваљујући њој чак једна трећина пројектила усмерена на погрешне мете.

Од Москве до Тјумена возом, али у тајности

Након вишесатних састанака одлучено је да се балзамовано Лењиново тело возом пребаци из Москве у Тјумен. Међутим, то није био једноставан задатак, будући да је било важно да се у њему направе услови какви су у Маузолеју, како се тело не би разложило или оштетило. То је подразумевало одређену температуру и влажност ваздуха.

За планирање и даљи транспорт мумије био је задужен Борис Збарски, човек који је Лењину подарио други, "вечни" живот. Осим тога, било је важно да читава акција прође неопажено, како се не би привукла пажња Немаца или неких других, недобронамерних људи.

Скоро 4 године је тело Лењина било сакривено у забаченој згради

Мисија Бориса Збарског била је успешна - Лењин је под окриљем ноћи превезен у Тјумен и смештен у стару, запуштену зграду у центру града, која је била окружена високом каменом оградом. Међутим, ту се његова улога није завршила - он је морао да даноноћно бди над телом, прати његово стање и Јосифа Стаљина извештава о свим, чак и најмањим променама.

а крају крајева, он је био тај који је наложио да се Лењин измести из Москве. У импровизованом маузолеју најпознатија совјетска мумија налазила се од јула 1941. године, па све до марта 1945. године, када је коначно враћена тамо где и припада - у центар Москве.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО: