Иако је прошло више од три деценије када су се у срца публике заувек уселили Попадићи, на челу са Гигом Моравцем, серија и данас буди интересовање код публике.

О серији, као делу своје животне приче је говорио, њен креатор, Синиша Павић.

- Са "Бољим животом" све се променило. Та серија била је прекретница и у мом раду и у начину на који је до тада радила телевизија. Један новинар је на крају написао: "'Бољи живот' је изменио визуру ТВ гледалаца." А на почетку био је само нови уредник Војкан Миленковић, амбициозан до те мере да је изиритирао све на телевизији, и око ње. Позвао ме је, стао пред мене мирно у својој канцеларији, рекао да је као студент гледао "Дипломце" и да жели да напишем серију од 52 епизоде.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- "Ти то можеш", рекла ми је и Љиља. А њен отац, који је у Маутхаузену провео три године, рекао је: "Човек и не зна шта све може да издржи и за шта је све способан."

- Он се мало нашалио, али мени, откад радим на телевизији, није било теже. Три месеца се емитовао "Бољи живот" а да нико није написао једну добру реч. Оних лоших, па и грозних, било је много. Углавном се расправљало о моја 52 хонорара. Колико ћу зарадити, па пута 52. Колико ћу радити и како, о томе ништа. Неколико најамника тренирало је своју неписменост на "Бољем животу".

Фото: Архива ТВ Новости

 

- Никад нисам прочитао толико лоших жеља упућених мени и ономе што радим. Неко се веома потрудио да сруши преамбициозног Војкана Миленковића, преко Градског комитета и неколико новинара, нападајући мегаломански пројекат у који се као у рупу без дна баца новац, иако ни сценарио није довршен. Чак се и он поколебао и после девете епизоде сазвао састанак редакције, на коме сам чуо бојажљив предлог да се серија скрати и заврши на 20 епизода.

- Извесно време пре тога перфорирао ми је чир на дуоденуму. Издржао сам то на ногама, али нисам смео да се нервирам. Напустио сам састанак, а излазећи, рекао сам: "Кроз три недеље видећемо се у сасвим другачијем расположењу." После четрнаесте епизоде појавио се први похвалан текст у новинама, са потписом Мирјане Голумбовске. Написано је, укратко: "Људи, па ово је одлично."

Фото: репринт ТВ Новости

 

- А после петнаесте вратио се Неша Ристић, тада директор телевизије, из Великог Лаола и саопштио: "Вечерам ја у хотелу и одједном останем сам у сали, нестану и келнери. Сви отишли у салон са телевизором, да гледају 'Бољи живот'." После шеснаесте епизоде исти људи који су ми предлагали да серију завршимо довели су у "Кошутњак" трубаче и певаче а главни иницијатор пуча у редакцији играо је на столу.

-  "Бољи живот" је постао и остао појам - рекао је Павић за Курир.

Фото: Јутјуб принтскрин/EMDT - TV & Drama

 

Муке са глумачком екипом

Глумачку поставу предводила су добро позната имена наше кинематографије, у улози главног јунака, Драгише Попадића, главе породице Попадић, јесте Марко Николић. Његову супругу Емилију глуми Светлана Бојковић, старијег сина Сашу Борис Комненић, млађег Бобу Драган Бјелогрлић, а кћерку Виолету Лидија Вукићевић.

Ипак, занимљиво је да нису сви били први избор за те улоге. Како је Павић једном приликом открио у плану су била друга имена. Једну од главних улога требало је да тумачи и славни Жарко Лаушевић, али сплет околности то није дозволио.

Фото: Јутјуб принтскрин/EMDT - TV & Drama/ Romul 099

 

- Желео сам да Жарко игра Александра Попадића, међутим, термини снимања серије поклапали су се с његовим обавезама, а није могао да постигне да ради на више пројеката. Лауш је тада имао 27 година и био је идеалан за улогу адвоката и најстаријег детета у породици. Када је одбио улогу, морали смо у кратком року да му пронађемо замену. Комненић је изабран као најбоље решење. Касније се испоставило да је баш та улога обележила његову каријеру - истакао је Павић.

- Поред њега, улога Емилије Попадић првобитно је била намењена Вери Чукић, која је такође била спречена да учествује, а сви су са одушевљењем били када је Светлана Бојковић прихватила ролу.

Фото: Ђани Гол/Димитрије Николић

 

Такође, лик Виолете Попадић првобитно је понуђен Ени Беговић, али је на крају ову ролу маестрално одиграла Лидија Вукићевић.

Улога фаталне певачице Нине Андрејевић прво је била понуђена Лепој Брени, која је улогу одбила јер је тумачила сличан лик у филмовима "Хајде да се волимо" и "Тесна кожа". Ову улогу добила је Снежана Савић.

Фото: Архива Новости, В. Данилов

 

Занимљиво је да је једина улога са којом нису имали проблема била она коју је одиграо чувени Марко Николић.

- Око улоге Драгише Попадића Гиге није било дилеме, одмах смо знали да ће њега играти Марко Николић - рекао је Павић једнм приликом.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: