Свети цар Константин и царица Јелена

Српска православна црква и њени верници 3. јуна прослављају Светог цара Константина и царицу Јелену, а за овај празник везани су и обичаји који се поштују вековима. н њихов дан верује се да треба отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су свој живот дали у одбрани хришћанства. Обичај каже да се три пута умијете светом црквеном водицом, и да ћете тако очистити тако тело и излечити се од болести.

Треће обретење главе Светог Јована Крститеља

Треће обретење главе Светог Јована Крститеља обележава се 25. маја по црквеном, а 7. јуна по грегоријанском календару. И за овај празник везана су бројна веровања у нашем народу Срби верују да се на тај дан небо отвара и да душе умрлих лако одлазе у рај. Такође, постоји слично веровање као оно на Богојављење, да се небо у поноћ отвара и да треба пожелети три жеље и оне ће се сигурно испунити.

Фото: Петар Милошевић, СПЦ

 

 

Вазнесење Господње - Спасовдан

Спасовдан увек пада у четвртак шесте недеље после Ускрса и један је од десет празника посвећених Христу. Пошто се Господ кроз четрдесет дана иза свога васкрсења јављао ученицима говорећи им о Царству Божијем и пошто им је заповедио да се не удаљавају од Јерусалима него да чекају обећање Светог Духа, Господ је извео своје ученике до Витаније, подигао своје руке, благословио их и узнео се на небо. Спасовдан уједно је и слава града Београда. а у многим местима у Србији је и заветина – празник целог насеља.

Сиилазак светог Духа на апостоле - Духови

Српска православна црква слави силазак светог Духа на апостоле, односно свету Тројицу, увек у недељу, на педесети дан од Ускрса. Овај празник, који траје три дана, познат је и као Тројчиндан, а чине га и духовски понедељак и уторак.

Свети апостоли Вартоломеј и Варнава

Верници Српске православне цркве 24. јуна славе празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве. За овај празник у народу су везана бројна веровања. Свети Вартоломеј је светац који чува усеве и строго пази да неко не оре. У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава на тај дан седе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете.

Фото: Википедија

 

 

Видовдан

Видовдан, празник настао у част старог словенског бога Световида, слави се 28. јуна. Због тога што се један од најважнијих догађаја у српској историји, Косовски бој, одиграо на Видовдан 1389. године, данас се на овај дан преплићу историјска збиља и народни обичаји и веровања, па се косовски мит, као најразговетнији знак српске народне свести, развијао упоредо с паганским култовима старог словенског божанства Вида. У складу са тим, овај празник са собом вековима носи обиље обичаја.