Јован Владимир је српски владар. Био је кнез Дукље, најмоћније српске кнежевине тог доба, сматра се од 1000. до 1016. године.

Владао је током рата између Византије и Самуиловог царства. Сматра се да је био велике побожности, праведности и мирољубивости.

Током ране младости неко време је провео код војсковође који га је учио ратној вештини, али у себи спајао витештво и побожност коју је осећао. Изучавао је Библију и био веома милосрдан према сиромашнима. За време владавине имао је много борба са јеретицима и богумилима, царем Самуилом и царем Василијем. Самуило га преваром заробио и бацио у тамницу. Према веровању током тамновања јавио му се Божији анђео и предсказао му да ће ускоро бити ослобођен тамновања, али да ће и умрети мученичком смрћу.

Убијен је испред цркве у Преспи,  где је и сахрањен. Његова жена Косара је пренела његове мошти у манастир Пречиста Крајинска, близу његовог двора на југоистоку Дукље. Од 1381. године мошти су чуване у манастиру Светог Јована Владимира код Елбасана, а од око 1995. године у православној саборној цркви у Тирани.

Владимиров крст сматра се једном од хришћанских реликвија, а верује се да га је држао у рукама за време погубљења.

Свети Јован Владимир заштитник је гада Бара.

Тропар (глас 4):

Крст светли који ти се јавио са небеса, свима си проповедао, просветивши светло народе, Владимире славни, украсивши се, обливен крвљу твојом, удостојио си се почасти Небеских, предстојећи Светој Тројици: Зато се са слободом моли да нас спасе

БОНУС ВИДЕО