Како је најавио Марко Чубрило на свом Фејсбуку, наредних дана биће све топлије, док су за викенд могуће ређе нестабилности. Он наводи да ће од недеље бити топло и спарно, док се средином седмице очекује освежење уз нестабилно време.

- У петак претежно сунчано и топлије уз слаб ветар, само ретко у планинским пределима поподне може бити изолованих пљускова. Дневни максимум од +24 до +31 степен Целзијуса. За викенд претежно сунчано и још топлије уза максимуме који ће се кретати од +26 до +33 степена Целзијуса, док локално могу бити и око +35 степени Целзијуса. Ветар ће бити слаб. Због одржавања пространог циклона над северозападом Европе западније од Алпа струјаће осетно свежији ваздух и део те влажне ваздушне масе ће прећи Алпе и западним, северним и ређе средишњим деловима региона доносити изоловане али јаке грмљавинске пљускове и где за кратко време може уз врло обилну кишу бити и појаве туче/леда - најављује Чубрило.

Од уторка олујни ветар, грмљавина и пљускови

Почетком недеље, према његовој прогнози, биће топло али нестабилно време уз повремену појаву грмљавинских пљускова који би требало да буду чешћи око уторка.

- Ветар ће бити слаб осим у зони пљускова када ће на кратко бити јак олујан. Дневни максимум од +23 до +35 степени Целзијуса. Средином следеће недеље би уз честу појаву пљускова и локалних непогода могло и освежити уз максимуме од +13 до +23 степена Целзијуса - навео је.

Од следеће недеље поново паклено?

Чубрило наводи да тренутно делује као да би већ од 16. јуна поново требало да буде топлије од просека.

- Наредних дана све топлије али уз постепену дестабилизацију атмосфере, те би могло бити и локалне појаве снажних грмљавинских пљускова и олуја, посебно од недеље - написао је он.

Због топлотног таласа попаљени сви аларми

Недеља ће бити најтоплији дан ове седмице, а прогнозирана је температура од чак 36 степени!

Због тога, РХМЗ је упалио жути метеоаларм, док је Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" упозорио да су температуре у данима пред нама "веома опасне" и такође издао упозорење и савете како да се понашамо. Осим тога, цела Србија се црвени када је у питању упозорење на висок ниво УВ зрачења, односно висок УВ иднекс.

Према званичној прогнози РХМЗ, до краја седмице у Србији ће бити претежно сунчано и све топлије, понегде уз малу или умерену облачност. Како најављују, максималне температуре данас биће од 29 до 31 степен Целзијуса. У петак и суботу температуре ће се кретати од 30 до 33 степени, док ће у недељу и понедељак бити најтоплије са температурама од 32 до чак 36 степени Целзијуса!

Тропске ноћи у градовима

РХМЗ је упозорио да нас у урбаним срединама чекају тропске ноћи, нарочито од викенда.

Ипак, у првом делу наредне седмице на северу Србије доћи ће до мањег пада температуре, док ће се у јужним и централним деловима землје задржати веома топло. Појава плјускова и грмлјавина биће веома ретка, додаје РХМЗ.

Упаљен метеоаларм због високих температура, на истоку опасно време
Данас и сутра је у целој Србији укључен жути метеоаларм због високих температура. Ипак, у недељу ће у источној Србији на снази бити наранџасто упозорење због температуре, што значи да ће време бити опасно.

Како стоји на званичном сајту РХМЗ, за недељу су на истоку прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

Батут упалио аларм због топлотног таласа

Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" такође је издао упозорење због високих температура које следе, а због којих може доћи до топлотног таласа. Топлотни талас је метеоролошка појава коју карактеришу повишене температуре са вредностима изнад 30 степена у трајању од три и више узастопних дана. Због високих температура које нас чекају у наредним данима, Батут их је сврстао у категорију "веома опасне" и "опасне појаве" и издао упутства за понашање, како не би дошло до потенцијалног топлотног удара.

Температура најављена за 9. и 10. јун биће у категорији "веома опасне појаве" на територији:

  • Поморавског
  • Расинског
  • Нишавског
  • Борског
  • Зајечарског
  • Јабланичког округа

Док ће у периоду од 10. до 13. јуна бити у категорији "опасне појаве" у деловима:

  • Северне
  • Западне
  • Централне
  • Источне Србије

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: