Глобално ширење омикрон варијанте сугерише да би могла имати велики утицај на пандемију ковид-19, и потребно је да се она обузда пре него што више пацијената због ње буде хоспитализовано, поручио је Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус, преноси Ројтерс.

- Позивамо све земље да повећају надзор, тестирање и секвенцирање. Свако самодоказивање сада кошта живота - рекао је он на конференцији за новинаре у Женеви.

СЗО је коментарисала налазе Фајзера и Бионтека о ефикасности њихове вакцине против омикрон соја, пошто су фармацеутске куће саопштиле данас да су њихове три дозе вакцине против корона вируса током лабораторијског теста показале да имају неутралишући ефекат против омикрон соја, а да се после две дозе ствара мање неутарлишућих антитела.

Упозоравајући на пренагљене закључке из испитивања, главна научница СЗО Сумја Сваминатан, рекла је да је прерано рећи да ли смањење неутрализујућих антитела значи да је вакцина мање ефикасна.

- Ми то не знамо - рекла је Сваминатан, додајући да су потребни координисани глобални истраживачки напори.

СЗО је саопштила и да ће објавити преглед свог става о бустер дозама у року од неколико дана, али да са забрињавајући ниским стопама вакцинације у већем делу света у развоју, примена примарних доза, уместо појачивача, остаје његов приоритет.