Неда Арнерић била је једна од наистакнутијих српских глумица, а несрећно је настрадала 2020. године.

Фото: В. Данилов

 

Године живота је провела уз свог супруга, доктора Милорада Мештровића, а упознали су се када је он дошао да гледа представу "Мушица у позоришту двориште" у септембру 1981. године.

После представе су изашли на вечеру, а већ након неколико дана отпочео је њихов заједнички живот. 

- Имала сам срећу. Пре тога сам испробавала свашта јер не треба се везивати за неке људе које знамо из школе. Имам много другарица које су се удале за своје момке из школе и све што су имале у животу јесте тај један мушкарац. Прво треба да се проба свашта, да се тачно нађе која ти врста људи треба. Мора ту мало да се укључи рацио, не може се само ићи за емоцијама. Е, ја сам прво испробавала, а онда сам укључила и рацио и схватила да је он диван, племенит, добар, поштен, светски човек који је много путовао, који ће ме увек водити и бити корак испред мене. Можда и неће бити тако, али ја ћу имати осећај да је он увек испред мене за један корак и води ме", рекла је Неда за Пулсонлине пре неколико година.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Нису имали децу

Иако су се неизмерно волели, никада нису могли да имају децу.

- Немам децу, али то није зато што их нисам желела, једноставно није ми се посрећило. Ипак, из те ситуације данас могу да закључим како из сваког зла не мора да проистекне зло. Видим да је сада, у овом поремећеном систему вредности тешко одгајати децу, а то ми је лепо објаснила и једна моја пријатељица. Око мене је много малишана јер поред деце моје другарице, коју доживљавам као своју, уз мене су и наследници мога брата. Моја пријатељица објашњава да су деца као пројекат. Иако ми је то звучало као хладна изјава, појаснила ми је да на децу треба гледати као на архитектонски пројекат који треба да се гради и у који мора много да се улаже да се не би срушио. На крају он може да испадне савршен, али дешава се и да пропадне. Тако је данас и са васпитањем деце, што није било у моје време. Ми смо сами расли и није било страха од улице - отворено је признала.

Милорад је Неди увек био подршка и ослонац.

- Хвала му на разумевању јер свашта мора да трпи. Ко му је крив када се венчао са глумицом. Сада мора да се брине не само о себи, већ и о кући, псу... Али, некако успева и свакодневно се чујемо телефоном. Пре него што смо ушли у брак, били смо заједно петнаест година. Данас бројимо три деценије заједничког живота, колико делимо и исти кров. Срећна сам што својим примером доказујем да су дуговечни бракови и те како могући, иако су ипак реткост. И зато сматрам да већина парова треба да уђе у брак тек када су довољно зрели, а деца свакако треба да се планирају раније. Тако је природа уредила. Сада могу да кажем да ми је у овим годинама, када сам почела да стрепим и оболевам, тек сада заиста потребно да неко буде уз мене. А када се нађу две особе које схвате да могу да се ослоне једна на другу и када нису физички заједно, тек тада њихов брак има смисла - говорила је глумица.

Ало

- Hvala mu na razumevanju jer svašta mora da trpi. Ko mu je kriv kada se venčao sa glumicom. Sada mora da se brine ne samo o sebi, već i o kući, psu... Ali, nekako uspeva i svakodnevno se čujemo telefonom. Pre nego što smo ušli u brak, bili smo zajedno petnaest godina. Danas brojimo tri decenije zajedničkog života, koliko delimo i isti krov. Srećna sam što svojim primerom dokazujem da su dugovečni brakovi i te kako mogući, iako su ipak retkost. I zato smatram da većina parova treba da uđe u brak tek kada su dovoljno zreli, a deca svakako treba da se planiraju ranije. Tako je priroda uredila. Sada mogu da kažem da mi je u ovim godinama, kada sam počela da strepim i obolevam, tek sada zaista potrebno da neko bude uz mene. A kada se nađu dve osobe koje shvate da mogu da se oslone jedna na drugu i kada nisu fizički zajedno, tek tada njihov brak ima smisla - govorila je glumica.