У Институту Батут кажу да ће потенцијално опасне температуре по здравље у недељу бити у 10 градова - Београд, Бечеј, Зрењанин, Нови Сад, Сремска Митровица, Лозница, Ваљево, Пожега, Смедеревска Паланка, Ћуприја.

Температура опасна по здравље у понедељак биће у Сурчину (Београд), а потенцијално опасна у осталим деловима Београда, затим Бечеју, Кикинди, Зрењанину, Новом Саду, Лозници, Ваљеву, Великом Градишту, Вршцу, Смедеревској Паланци, Ћуприји, Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Неготину, Нишу, Лесковцу.

Лекари саветују да се током високих температура не излази напоље без преке потребе у најтоплијем делу дана. Препоручује се боравак у расхлађеним просторијама и лагана, медитеранска исхрана. Посебно о свом здрављу треба да поведу рачуна хронични болесници - пацијенти са кардиоваскуларним болестима, астматичари, они који имају хроничну опструктивну болест плућа.

"Код кардиоваскуларних пацијената очекујемо да ће реаговати на високе температуре јер срце ради под већим напором. Организам се прилагођава новим условима, шире се периферни крвни судови", рекла је за Еуронеwс Србија др Ивана Стефановић из Завода за хитну медицинску помоћ у Београду.

Пацијенти са кардиоваскуларним болестима треба да избегавају да носе велики терет у рукама, као и да не раде ништа додатно чиме би опетеретили срце.

Старијој популацији саветује да у најтоплијем делу дана остане код куће у расхлађеним, климатизованим просторима.

"Исхрана треба да буде лагана, медитеранска. Избегавајте месо. Посебан опрез за пацијенте који болују од астме, хроничне опструктивне болести плућа, јер сада има доста влажности", додала је она.

За раднике, који раде на отвореном саветује да увек уз себе имају течност. Стефановић је објаснила да од велике количине обичне воде може да буде мука, те зато саветује да се у њу ставе лимун или поморанџа.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: