Једној жени је ампутиран део руке после напада у петак у округу Волтон на северозападу Флориде.

Мање од два сата касније, на другој плажи шест километара источније, две тинејџерке су биле у плићаку када су нападнуте.

Једна од девојчица је задобила „озбиљне повреде натколенице и једне руке", а друга лакше повреде стопала, рекле су спасилачке службе.

Службе патролирају обалом, а поједине плаже су биле привремено затворене.

Дан после напада, плаже су поново отворене, али је на њима истакнута љубичаста застава као упозорење купачима да у води вреба опасност.

Први инцидент догодио се у петак око 13:20 по локалном времену када је жена, стара око 45 година, нападнута у близини Вотерсаунд бича, саопштили су надлежни.

Она је задобила „критичне повреде" кука и доњег дела леве руке и пребачена је у болницу, саопштили су ватрогасци.

Део руке је морао да јој буде ампутиран, речено је потом новинарима.

Други напад на две девојчице старе око 15 година забележен је око 14:55 по локалном времену у близини плаже Сикрест, додале су службе.

„Пливајте пажљиво, поштујте Залив и пазите на најмилије", гласило је упозорење надлежних власти.

Канцеларија шерифа округа Волтон саопштила је у суботу на дурштвеној мрежи Икс да је током патрола примећена ајкула чекићара дуга 4,2 метра на плажи Санта Роса, али су нагласили да оне „нису неуобичајене".

„Желимо да поновимо да су ајкуле увек присутне у Заливу", рекли су.

„Пливачи и посетиоци на плажи треба да буду опрезни када пливају и да буду свесни окружења."

Према Међународном досијеу о нападима ајкула Универзитета Флориде, сваке године се широм света догоди око 70 до 100 напада ајкула, а око пет случајева се заврши трагично.

Прошле године је било 69 ничим изазваних напада ајкула на људе и 22 широм света.

На Флориди, за већину напада су одговорне ајкуле из врсте које воле топла мора, међу којима бик ајкуле и црне ајкуле.

Већина напада је у приобалним водама, обично у близини пешчаног спруда где се ајкуле хране и могу да остану заробљене током осеке.

Мале рибе крећу се у јатима у близини обале у ово доба године, што је можда допринело нападима у петак, сугерисала је канцеларија шерифа округа Беј.

 

 

БОНУС ВИДЕО