Гранични службеник има право да вам ове намирнице одузме и баци, упозоравају са сајта "Грчкаинфо".

Ипак, како наводе, туристи из Србије који полако крећу на летовање у ту медитеранску земљу, са собом могу понети одређене прехрамбене производе.

- Можете понети до 5 килограма свежег воћа и поврћа, осим кромпира, до 2 кг млека у праху за бебе или хране за бебе или хране за посебне потребе, као и до 2 кг хране за кућне љубимце.

Такође нико вам неће замерити ако понесете пиринач, кечап, готова јела, макароне, кекс, чоколаду, воду, сокове, све док вредност ових намирница не прелази 300 евра по путнику (150 евра за млађе од 15 година).

Следећу робу туристи могу увести у Грчку без пријаве царини:

Путници који долазе из ЕУ:

- 800 цигарета или 400 цигарилоса или 200 цигара или 1кг дувана.

- 10 литара жестоког пића, 90 литара вина, 110 литара пива.

Нема ограничења за парфеме.

Путници који долазе авионом из европских земаља ван ЕУ (као што је Србија):

- 200 цигарета или 50 цигара или 250г дувана.

- 4 литра вина, 16 литара пива, 1 литар жестоког пића преко 22%
- 50мл парфема и 250мл колонске воде.

Поклоне у вредности од 175 евра по особи и 90 евра уколико је особа млађа од 15 година.

До 10.000 евра у готовини (или еквивалентна количина новца у другој валути). Износ преко 10.000 евра у готовини морате пријавити.

Путници који долазе аутомобилом или аутобусом из европских земаља ван ЕУ (као што је Србија):

- 40 цигарета или 20 цигара или 50г дувана.

- 1 литар жестоког пића преко 22% или 2 литра жестоког пића од 22% или мање и 2 литра вина и 2 литра стоног вина.
- 50мл парфема и 250мл колонске воде.
- До 10.000 евра у готовини (или еквивалентна количина новца у другој валути). Износ преко 10.000 евра у готовини морате пријавити.

Примедба: Одобрења за дуван и алкохол овде наведена нису доступна путницима испод 18 година.

Напомена за унос цигарета у Грчку

Дозвољени унос цигарета по путнику је највише 200 цигарета (1 бокс) када је у питању виши лимит или 40 цигарета (2 кутије) када се примењује нижи лимит.

У напомени на званичном сајту Европске Уније такође пише да Грчка има право (за путнике који долазе копном или морем тј. аутомобилима и аутобусима) применити нижи лимит уноса дозвољеног броја цигарета тј. 40 цигарета (2 кутије).

У пракси се заиста дешава да грчки цариници направе проблем због цигарета, најчешће на почетку и крају сезоне када имају довољно времена да проверавају унос цигарета и забрањене хране - и позивају се управо на овај нижи лимит, али у доста случајева такође нису ни питали за цигарете нити претресали аутобусе и аутомобиле.

Имајте на уму да је могуће одузимање вишка цигарета и наплата казне!

Забрањене ставке

Забрањено је уносити биљке са земљом. Изношење антиквитета из Грчке је забрањено без посебне дозволе Археолошке службе у Атини. Против онога ко ово буде игнорисао биће покренут кривични поступак.

Једна даска за сурфовање по особи може бити увезена/извезена без царине, уколико је пријављена у пасошу приликом доласка.

Повраћај пореза у Грчкој (ВАТ)

Посетиоци који нису из земаља ЕУ могу да добију повраћај новца грчког ВАТ-а (додатак порезу на промет) који износи 24% за куповине вредније од 50 евра.