Велике врућине не само да не пријају људима, већ могу тешко да падну и животињама, одн. вашим кућним љубимцима. Како да знате да ли ваш љубимац пије довољно воде? Који су знаци упозорења о топлотној исцрпљености код животиње? Када треба да их шетате? Ветеринари су за Вашингтон Пост дали неколико корисних савета за безбедно чување паса и мачака током летњих температура.

Избегавајте изласке у најтоплијем делу дана

Ако знате да ц́е дан бити паклен, требало би да изведете свог пса у шетњу рано или касно у току дана, каже Ејми Сперу, председница Националног удружења професионалних куц́них љубимаца. Додаје да, ако су јутра и вечери вруц́е, требало би да смањите шетње.

Ветеринар Бајрон де ла Навар напомиње да ако имате брахикефалну расу паса са "спљоштеном њушком", попут француског булдога или боксера, никада не би требало да буду дуго напољу на високим температурама. Ови пси се теже хладе дахтањем и имају вец́и ризик од прегревања.

 

Никада не остављајте свог пса или мачку у колима

"Аутомобили се веома брзо загревају. Имати пса или мачку у колима није опција током лета", каже Брајан Колинс, ветеринар из Центра за псе у Њујорку.

Типично тамна седишта у аутомобилу и недостатак вентилације могу да створе опасне услове за ваше куц́не љубимце чак и ако напољу није екстремно вруц́е, а клима уређај не допире увек адекватно до задњег дела возила, где многи људи стављају своје љубимце, напомиње ветерина.

Хидрирајте кућне љубимце

Здрави пси и мачке у свом нормалном окружењу углавном ц́е пити довољно воде, каже ветерин&ар Колинс (зато не брините превише о својим куц́ним мачкама). Али када се ваш пас брчка на плажи или се игра на пољани, можда ц́ете морати да пазите на његов унос воде - поготово зато што пси могу да постану превише узбуђени, те забораве на воду. 

Факторе ризика вашег љубимца од топлотне исцрпљености

Осим брахикефалних паса, старији, па и млађи пси, пси са пуно крзна и пси тамне боје (посебно црни) су подложнији топлотној исцрпљености, истичу ветеринари. Такође би требало да знате нежељене ефекте свих лекова вашег љубимца, јер неки од њих повец́авају осетљивост на топлоту. Пси са дијабетесом, болешц́у јетре или бубрега такође се могу лакше прегрејати.

Предузмите мере на време

Ако приметите неуобичајено понашање код свог љубимца, требало би да га одмах смирите од активности и одведете га у затворени простор са клима уређајем или испред вентилатора где је хладно, каже ветерина Колинс. Дајте му расхлађену воду, а можете и да их попрскате да бисте их расхладили.

Ако ваш пас или мачка почну да показују више забрињавајуц́их знакова топлотне исцрпљености, као што су слабост, климавост или напади, одмах одведите свог љубимца ветеринару.

БОНУС ВИДЕО: