"У наредном сату грмлјавинске олује са градом биће најактивније у области од Колубарског округа, преко Шумадије, северног Поморавлја и јужног Баната до Браничева", упозорио је РХМЗ у 16 сати.

РХМЗ издао низ упозорења

У 15.35 Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће се Суперћелијске непогоде са јаким плјусковима, грмлјавином, градом и јаким ветром са подручја Коцелјева - Обреновац - Сопот преко севера Шумадије и Смедерева у наредном сату премештати ка јужном Банату и Браничевском округу.

Претходно, упозорење је издато за подручје Београда:

"Јаки плјускови, грмлјавина, локална појава града и јаког ветра у зони плјускова очекују се и на подручју Београда - најпре на тероторији општина Обреновац и Лазаревац, а након 15.30 часова и у осталим деловима града. Непогоде ће се проширити и на Шумадијски округ", упозорио је РХМЗ у 15.35.

"Облачност са јаким плјусковима, грмлјавином и локалном појавом града из Мачванског округа приближаваће се подручју Београда и најпре захватити територију општине Обренова", хитно је упозорио Републички хидрометеоролошки завод у 14.45 сати.

"Јака грмлјавинска облачност са обилним плјусковима, градом и олујним ветром из правца БиХ у наредном сату захватиће делове Подриња, а нарочито потез Мали Зворник - Лозница са тенденцијом премештања далје ка унутрашњости Мачванског округа", хитно је упозорио Републички хидрометеоролошки завод у 13.50 сати.

Киша и пљускови са грмлјавином почеће и у деловима Бачке, Срема, Шумадије и на југозападу Србије.

Претходно, за данас је најављено веома нестабилно са пљусковима, грмљавином, локално великом количином падавина за кратко време, градом и јаким и олујним ветром у зони најинтензивнијих пљускова.

"Тачну локацију стварања, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити. За конкретне локације РХМЗ ће издавати хитна упозорења један до два часа унапред", најновије је упозорење Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ)

РХМЗ је објавио и метеоролошку најаву за данас:

"Током пре поднева на подручју Срема, Бачке, западне и југозападне Србије понегде ће бити слабе кише. У појединим деловима Београда падаће такође киша слабог интензитета".

Највиши ниво упозорења у два региона Србије

У скоро целој Србији упаљени су метеоаларми и то различитог нивоа упозорења. Само у Бачкој данас нема прогнозираних непогода, док ће у Источној и Југоисточној Србији данас бити најкритичније, где је упаљен црвени, највиши ниво упозорења због две појаве - пљускова и грмљавине.

Црвени метеоаларм значи да ће време бити врло опасно!

"Време је врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби", наводи се на сајту РХМЗ.

Наранџасти метеоаларм упаљен је у Шумадији, Поморављу, Југозападној Србији и на КиМ. У Банату, Срему, Београду и Западној Србији на снази је жути метеоаларм.

Јаке олује у овим деловима Србије

И метеоролошка стартап компанија Хаилз Србија објавила је упозорење:

У четвртак ће се подручје за јаке олује поподне пружати преко:

• Моравичког округа

• Рашког округа

• Расинског округа

• Топличког округа

• Нишавског округа

• Зајечарског округа

• Јабланичког округа

• Пиротског округа

"Овде ће бити комбинација највеће влаге, највиших температура и најјачих струјања. Као и претходна два дана, најразвијенији облак може пратити регион Западне Мораве према истоку и несмањеним интензитетом стићи до Бугарске", наводе.

Северније од ових округа ће се шансе за јаке олује, због ограничене енергије, нагло смањивати и из Босне и Херцеговине ће, поподне, стићи кишна маса са пљусковима, грмљавином и ређим невременима, којих (невремена) северно од Саве и Дунава сигурно неће бити, додају.

У зависности од стања са загревањем у првом делу дана и количине слојастих облака, ова предвиђања ће бити модификована.


Када ће падати киша у Београду

У Београду се око 9 часова очекују падавине, а разведравање се очекује већ око 10 часова и највиша дневна температура око 24 степена, прогноза је на порталу "Аццуwеатхер".

Током дана ће бити местимично облачно уз кишу пропраћену грмљавином која се поново очекује око 18 часова.

Када ће падати киша у Новом Саду

И у Новом саду се падавине очекују око 9 сати, уз местимично разведравање. Максимална дневна температура биће око 22 степена.

Поновне падавине очекују се у 14 и 17 часова, са облачним интервалима између, наводи се на сајту "Аццуwеатхер"


Када ће падати киша у Нишу

У Нишу ће се током дана смењивати периоди сунца и облака уз најављену дневну температуру до 30 степени. Јутарња температура биће око 21 степен.

Нишлије да се спреме за пљускове током дана, али за сада се не може прецизно рећи у ком тачну делу дана ће падати киша.

Када ће падати киша у Крагујевцу

У Крагујевцу су за данас најављене јаке олује са грмљавином и неколико јаких пљускова.

Киша је најављена око 9 часова, након чега се од 10 часова очекује местимично разведравање.

Најављена олуја са грмљавином биће око 14 часова па све до 17 када се очекује местимично облачно али без падавина.

До петка нестабилно време

РХМЗ саопштава да ће до петка бити променљиво и нестабилно време, местимично са кишом и пљусковима са грмљавином који данас и сутра локално могу бити и израженији са великом количином падавина за кратко време, појавом града и са јаким и олујним ветром у зони најјачих пљускова.

Дневна температура данас и сутра на северу и западу у интервалу од 21 до 24 степени Целзијусових, а на југу и југоистоку и даље око 30 степени Целзијусових, а освежиће у петак.

(Блиц)