Јунус-Бек Јевкуров је српском народу познат по томе што је 1999. године повео чету руских падобранаца на 500 километара дуг усиљени марш који је за циљ имао заузимање аеродрома у Приштини. Тако је успео да га заузме пре НАТО трупа.

Етнички Ингуш, Јевкуров је рођен 23. јула 1963. године у сељачкој породици, као једно од 12 деце. Завршио је школу у којој су чеченски екстремисти 2004. године ликвидирали 333 ђака, родитеља и припадника безбедносних снага.

Каријеру у војсци је започео под заставом Совјетског Савеза 1982. године, као припадник морнаричке пешадије Тихоокеанске флоте. Дипломирао је у Рјазањској школи падобранских трупа 1989. године, а наставио образовање на Војној академији Фрунзеа (1997) и Војној академији Генералштаба (2004).

Фото: Министарство одбране и војске

 

Јун 1999. године га је затекао у Босни код Угљевика са осталим руским мировњацима СФОР-а. Јуна 12. повео је чету у 500 километара дуг брзи марш, са циљем заузимања међународног аеродрома у Приштини пре НАТО трупа - тако је обезбедио руско присуство на Косову и Метохији након НАТО бобмардовања Југославије.

Пре четири године је открио како су Срби дочекали руске трупе које су ушле на Косово и Метохију после НАТО агресије.

''Њихове наде биле су упрте ка нама, људи су веровали да их је Русија ставила под своју заштиту. Многи су плакали и емоционално испољавали своју радост, дочекивали су нас са храном и воћем'', рекао је Јевкуров 2017. године.

(Новости онлајн)