Пекинг је ставио светске корпорације пред избор – или ће прекинути све контакте са Литванијом или ће Кина затворити своје тржиште за њихове производе, саопштио је Ројтерсу неименовани извор у литванском Министарству иностраних послова.

Трговинска размена између Кине и Литваније је занемарљива, наводи агенција. Међутим, у овој балтичкој држави се производи роба за транснационалне корпорације које их пласирају на тржиште Кине.
Пекинг је, наводно, обавестио ове компаније да, ако буду користили делове и материјале из Литваније, неће моћи да продају своју робу у Кини.

Подсетимо, упркос одлучним протестима Пекинга, у Литванији је 18. новембра отворено представништво Тајвана. Ова одлука је узнемирила Кину који сматра да је потез Вилњуса кршење принципа њеног територијалног интегритета као и мешање у унутрашње послове земље.

Кинеске власти су снизиле ниво дипломатских односа са балтичком државом на ниво отправника послова због чека је Вилњус изразио жаљење. Литванија поручује да је откривање представништва Тајвана засновано на економским интересима.

(Спутњик)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".