Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење на грмљавинске непогоде које данас прете Србији. Након топлотног таласа, температуре ће се кретати од 30 до 36 °С, док се за наредну седмицу очекује благи пад температуре на ниво од 28 до 34 °С. Ово упозорење наглашава да ће у последњој седмици јуна време бити врло нестабилно, са могућим појавама грмљавинских непогода праћених интензивним пљусковима, градом и олујним ветром.

Данас се непогоде очекују у већини региона широм земље, док се за сутра (24.06.) прогнозира краткотрајни опад интензитета, осим на југу Србије. Очекује се издавање хитних упозорења за конкретне локације један до два сата унапред како би се грађани на време информисали о могућим непогодама.

Прелиминарно је издато наранџасто метео упозорење за подручје Београда, наглашавајући ризик од појаве непогода. Из РХМЗ-а истичу да ће, у случају потребе, бити издавана хитна упозорења за ову локацију један до два сата унапред.

Према карти из РХМЗ-а, сва подручја у Србији су означена наранџастим упозорењем, што указује на опасно време. Прогнозиране су опасне временске појаве које могу проузроковати материјалну штету и представљати опасност по људе и животиње. Грађанима се препоручује да буду врло опрезни, свесни ризика и редовно информисани о детаљима очекиваних метеоролошких услова, те да прате савете надлежних државних служби.

БОНУС ВИДЕО: