Како наводи, облак ће се кретати према истоку и североистоку, затим и ка Ваљеву, Шапцу, Обреновцу и Београду, а затим и према Срему, Бачкој, Банату, Браничеву и Борском округу.

Када је у питању југ Србије данас ће бити мирније, а највише кише очекује се на истоку и североистоку наше земље.

Грмљавински облак стиже у Београд око 18 часова
Према најави метеоролога Ивана Ристића, грмљавински облак стићи ће у Београд око 18 часова.

- Искористите лепо, али спарно време преподне, јер ће поподне бити пуно пљускова и кише праћених грмљавином и непогодама - написао је метеоролог Иван Ристић на свом фејсбуку.

Шанса за град у делу Мачве потез Осечина-Ваљево износи око 90% са кретањем центра облака на североисток она полако опада, наводи Ристић.

Дугорочна прогноза

Краћа стабилизација времена очекује се за викенд, када се поново очекују тропске температуре око 35 степени целзијуса. Већ од првог јула стиже нам дуго очекивано освежење, кроз бечка врата.

Ваздух из Африке, пустињски и прашумски, одлази и на његово место погуран јаким азорским антициклоном стиже свежији атлански, који нам више прија и на кога смо навикли.

Временску прогнозу одликоваће смена сунца и облака, који ће повремено доносити пљускове кише праћене грмљавином локално и непогодама. Ветар је у скретању, слаб и умерен, западни и северозападни, а највише дневне температуре биће око 25 - 30 степени Целзијуса, а у данима са више облака и који степен ниже, најављује метеоролог Иван Ристић.

Упозорење РХМЗ за подручје Београда
У посебном упозорењу, РХМЗ је упалио аларм и за Београд:

"До петка, 28. јуна, биће топло, нестабилно и спарно, са локалним плјусковима и грмлјавином који у појединим деловима града могу бити интензивнији уз град и олујни ветар", наводи се на сајту РХМЗ.

Како додају, наранџасти метеоаларм услед ризика од појаве непогода прелиминарно је издат за подручје Београда, "а за конректне локације издаваћемо хитна упозорења један до два часа унапред".

Попаљени метеоаларми, негде и због три појаве

Због нестабилног времена, упаљени су метеоаларми у целој Србији све до 27. јуна.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: