За играча утакмице проглашен је капитен "ватрених" Лука Модрић, ас Реал Мадрида и стрелац јединог поготка за репрезентацију Хрватске на овом мечу. Могао је Модрић да буде трагичар утакмице јер је само минут пре постигнутог гола промашио пенал у 54. минуту утакмице.

Наиме, након играња руком у казненом простору Италијана, главни судија меча је након прегледавања ВАР снимка одлучио да покаже на белу тачку. Модрић је преузео одговорност, шутирао у доњи десни угао, али је голман "азура" Ђанлуиђи Донарума успео да заустави овај ударац.

Еврогол Матије Закањија у осмом минуту надокнаде донео је невероватно славље "азурима" и готово извесно избацио "ватрене" са такмичења.

 

 

Током увода меча хрватски навијачи развили су на својој трибини транспарент који велича етничко чишћење Срба. 

“Кад кренемо, горит ће небо и земља” – речи су Андрије Матијаша Паука, за хрвате "легендарног заповедника" Оклопно-механизоване бојне 4. гардијске бригаде, који је учествовао у бројним акцијама које су претходиле злочиначком подухвату, "Олуја".

Матијаш је, иначе, те 1995, непосредно после етничког чишћења Срба са територије данашње Републике Хрватске, погинуо 9. октобра пре напада на Мркоњић Град.

Фото: Профимедиа

 

Иначе, капитен репрезентације Лука Модрић је често за стране листове истицао породичну трагедију и страдање његовог деде у грађанском рату, међутим, за другу страну породице се не помиње да је такође страдала у ратовима, како овом последњем приликом распада Југославије, тако и у Другом светском рату од руку усташа.

Модрићев отац је Стипе, а мајка му се зове Радојка. Њено девојачко презиме је Допуђ, а првих година живота живео је у Далмацији, код Обровца. Његова мајка је такође из ових крајева.

Мајка му је пореклом Српкиња, међутим, удала се у католичкој цркви. Родом је из Крушева, села недалеко од Обровца. Управо је породица Допуђ изгубила много у грађанском рату, а ни Други светски рат их није заобишао.

Фото: П. Митић

 

На списку жртава логора у Јасеновцу се налазе најмање три члана породице Допуђ - Аница, Симица и Божо. Такође, у "Олуји" 1995. године, мајчина кућа у Крушеву је запаљена.

Ово презиме се појављује и у сведочењу у Хашком трибуналу против Готовине. Блиски рођак Радојке Допуђ је Јово из Крушева који је био мајор у Војсци Републике Српске Крајине и командант 4. лаке пешадијске бригаде 7. севернодалматинског корпуса.

Фото: Јутјуб принтскрин/Сјећање на Српску Крајину

 

Он је преминуо у Београду 2017. године, а његово родно Крушево, село у којем је рођена и Лукина мајка, било је током рата у саставу Републике Српске Крајине.

Управо је Јово Допуђ сведочио против Готовине, говоривши о томе да су Срби Крајину напустили због гранатирања цивилних циљева, а да је наређење издао управо Анте Готовина.

Јову је са судом за ратне злочине повезала организација “Веритас” и њен председник Саво Штрбац који је навео да је било тешко убедити Допуђа да се појави у својству сведока.

- Прво је пристао, а онда је рекао да не може да сведочи. Кад сам га питао зашто, одговорио ми је да има сестру која се удала за Хрвата и живи у Хрватској, да има и нећаке. Рекао је да их воли као своју децу и да никада не би себи опростио ако би им својим сведочењем направио проблеме. Дуго су трајали преговори о његовом сведочењу, али је на крају отишао у Хаг, а чим је слетео у Београд, позвао ме је и рекао да осећа да је скинуо огроман терет са срца - говорио је Штрбац у једном интервјуу.

Фото: Профимедиа

 

Са друге стране, Лукин деда Лука је убијен у децембру 1991. године у близини своје куће у Модрићима. Тужилаштво у Сплиту саопштило је почетком ове године да је подигло оптужницу против 63-годишњег бившег припадника српских паравојних јединица због убиства више цивила у месту Затон Обровачки у децембру 1991. а медији наводе да је међу убијенима деда фудбалера Луке Модрића. Фудбалер је говорио у интервјуима да су му деду убили "четници".

Иако су Хрвати незадовољни након јучерашњег нерешеног резултата, "ватрени" су и даље у игри за пролаз у наредну рунду такмичења. Математика их и даље држи живима, а ево шта треба да се поклопи како би екипа Златка Далића прошла даље:

  • Данска мора да победи Србију
  • Енглеска мора да победи Словенију са макар три гола разлике
  • Португал мора да победи Грузију
  • Турска мора да победи Чешку

БОНУС ВИДЕО: