Ана Спајић из Прибоја, мастер технологије и прелепа дама коју сви знају по широком осмеху, до пре само годину дана имала је уобичајен живот и велике снове. Вредно је радила да их оствари, међутим, преко ноћи све то се распршило и остала је само једна жеља - да поново буде здрава. Опака болест стала је на пут њеној срећи. Од јуна води своју најважнију битку као права лавица, али се све уротило против ње. Досадашње лечење није уродило плодом, а прогнозе лекара су катастрофалне. И када је помислила да је дошла до краја, схватила је да, ипак, ништа није немогуће.

- Ану лично познајем, као млађу колегиницу са ТМФ-а. Веома је друштвена особа, добар колега, била је врло активан студент, присутна на свим студентским догађајима. Помагала је стално око испита, колоквијума, дељења скрипти... Тешко је било не приметити је, осмех са лица није скидала - говори за "Стил" Марија Гњатовић.

Наиме, у марту 2023. године услед болова који су се јавили у пределу стомака, Ана је отишла на рутински преглед, не слутећи да ће јој убрзо бити дијагностикован Нон-Хочкин лимфом. До сада је ишла на хемотерапије, потом су доктори покушали да сузбију болест кортикостероидима. Када је уочена и туморска маса у панкреасу и јајнику примила је “офф-лабел” терапију. И ништа од тога није дало жељене резултате, а Анино стање се у јуну нагло погоршало. Што пре је потребно да настави лечење у иностранству циљаном персонализованом терапијом.

Али, тада Ана наилази на непремостиву препреку - неопходна јој је огромна свота новца за одлазак у Немачку. Када је схватила да је то за њу неизводљиво, почела је да губи наду, да одустаје.

А онда су на сцену ступили сви њени најмилији, колеге, пријатељи, друштво, студенти и професори са Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду, чак и бројни малишани.

Када је помислила да се преда, управо су они уједињени постали њена највећа снага и за неколико дана урадили су невероватне ствари, покренули су много акција са жељом да се што пре скупе средства, чак 300.000 евра.

- Током студија на Технолошко-металуршком факултету у Београду, ми смо се сви дружили, увек држали заједно, подржавали, бодрили. Ништа се није променило ни сад, када је нашој другарици и колегиници, затребала помоћ у борби за излечење - истакле су Анине колеге и додале:

- У овој борби су нам се прикључили професори с факултета и Савез студената ТМФ-а, Анини и наши пријатељи и познаници из земље и иностранства, дивна деца и људи из Прибоја, Пријепоља, као и многи други. У екипи влада један јак тимски дух. Једноставно, свесни смо да без наше заједницке акције, Ана губи шансу за излечење.

Да се добра дела далеко чују управо показује Анин пример, те су у помоћ прискочили и пријатељи из иностранства.

- Осим у Србији, акције за помоћ Ани су покренуте у земљама Европске уније, Норвешкој, Кини и САД. Све то су иницирали колеге технолози са другим нашим људима који живе у дијаспори - објашњавају Анини другари са факса који су студирали заједно за њим, откривши нам да имају Вибер групу са скоро 250 чланова, те да сви имају само једна циљ - да новац буде што пре скупљен.

Моле све који су у могућности да помогну на било који начин.

-Људи су саосећајни и вољни да помогну. Генерално гледано, до сада је одзив јавности био добар. Наравно, увек може боље. Зато бисмо овом приликом апеловали на компаније из земље и региона да се одазову нашим молбама и својим доприносом помогну Ани у борби за оздрављење.

Малишани са великим срцем

Најмлађи становници Прибоја су хероји који својим примером одраслима дају праву лекцију о хуманости.

Претходних дана су продајом колача, лимунада и наруквица, које су сами правили, скупили око 270.000 динара за Анино лечење.

Такође, неки од њих ће, самоиницијативно учествовати на хуманитарном концерту који ће се одржати у Прибоју, у среду, 26.јуна.

Потез најбољег друга све одушевио

Немања Минић, један од најбољих Аниних другова из Прибоја, показао је на делу шта значи бити уз неког и у добру, и у злу - свим срцем. Наиме, чим је сазнао за алармантну ситуацију, није чекао ни секунд, одмах је прешао на делање.

- Одлучио сам се да продам сву своју професионалну риболовачку опрему. Ани је прошле године установљења болест када је и кренула њена борба. Једина преостала опција за даље лечење је Немачка, где би трошкови лечења и боравка били 300.000 евра. Поред вишка новца који сам уплатио, одлучио сам да се одрекнем нечег што за мене није вишак, већ део мене, део мог начина живота, мог јединог и највећег хобија, а то је риболов. Овом приликом апелујем и молим људе да помогну овог пута у нашој, а не само Аниној борби слањем поруке на 1675 на 3030 или уплатом на жиро рачун - каже Немања и додаје:

- Ко ме познаје зна шта је за мене риболов и колико сам везан за тај свој хоби, али то је само хоби, да наша Ана оздрави, а биће опет штапова и пецања - наглашава Немања.

Узми кутију за Анину победу

Београдско предузеће које се бави производњом картона, донирало је одмах велики број кутија, услед молбе колега ове храбре младе даме, у које суграђани могу да оставе новчана средства, уколико су у прилици. Апелују на све власнике кафића и ресторана да им изађу у сусрет, те да је поставе у свом локалу, јер заиста, нечије мало, другоме може изузетно много да значи. А овога пута имамо јако мало времена.

Анини пријатељи су организовали читав низ хуманитарних акција које ће се одржати наредних дана, све у циљу да што пре добије жељену терапију, јер је време сада њен највећи непријатељ:

Дечак из Прибоја, прави херој који је успео да победи лимфом и излечи се, поручио је Ани:

- Издржи, Ана! Ја сам победио, а и ти ћеш - одјекнуле су његове речи и мотивисале многе да буду део заједничке победе!

Не заборавите, љубав и доброта никад нису узалуд дати. Благослов су за оне које их примају, и благослов су за оне које их дају.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: