Овај податак је алармантан и захтева посебну пажњу грађана. Из Ронилачке јединице Жандармерије апелују на грађане да се савесно понашају, избегавајући неуређена купалишта која немају спасилачку службу и обележене зоне за купање.

- Сваке године, пред почетак купалишне сезоне, апелујемо на људе да не користе неуређена купалишта. То су купалишта која немају спасилачку службу, нити бове.Такође, апелујемо на родитеље да обрате пажњу на своју децу када су у близини воде. На грађане да не конзумирају алкохол непосредно пре уласка у воду, да не улазе у воду одмах након оброка, да не прецењују своје могућности, да не препливавају речне токове и језера, и да се поквасе приликом уласка у воду - прича заменик команданта Ронилачке јединице МУП Марко Младеновић.

Које су све опасности у води?

Летњи месеци доносе посебне опасности у води, нарочито на неуређеним купалиштима. Подводне струје, муљевито дно и неуједначена дубина представљају значајан ризик, посебно за полупливаче. Свака промена у тлу под ногама може изазвати панику, што често води до утапања.

- Под водом се могу наћи траве, па чак и рибе које могу изненадити купаче, изазивајући панику и потенцијално утапање. Стога апелујемо на родитеље да уписују децу у школе пливања и развијају културу сигурног понашања у води од малих ногу - наглашава.

Младеновић указује и да се сва уређена купалишта могу препознати по спасилачкој служби и обележеној купачкој зони бовама.

На шта обратити пажњу пре уласка у воду

- Посебно апелујемо на грађане да користе градска купалишта и базене, избегавају конзумирање алкохола и дрога пре уласка у воду, не улазе у воду непосредно након оброка, не прецењују своје могућности и не покушавају да препливају речне токове и језера - наглашава заменик команданта Ронилачке јединице.

Он наглашава да родитељи никако не испуштају децу из вида у близини воде и да малишани обавезно носе опрему за боравак у води као што су мишићи, гуме...

- То исто важи и за пловне објекте, као што су сплавови и чамци. Ту је обавезно коришћење заштитних прслука. Никако не скакати у воду са њих - закључује он.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: