Опрему у вредности од 50.000 фунти донирао је данас изасланик одбране Велике Британије Саша Тоумз у Спортском центру Војне академије, саопштило је Министарство одбране.


Тоумз је истакао да је ова донација само један од показатеља добре сарадње између две земље.

- Данас смо овде како бисмо уручили скијашку опрему, као донацију британског Министарства одбране. Ова донација је део све развијеније војне сарадње између наше две земље. Ова донација је и надоградња прошлогодишње обуке у зимским условима и надам се да ће користити Војсци Србије како би наставила да развија нове концепте обуке. Заиста се радујем што ћу видети како користите ову опрему - поручио је пуковник Тоумз.

У име Војне академије, пуковник Драган Трифковић, подсетио је да су у марту ове године припадници Војне академије и Центра за зимско ратовање Оружаних снага Велике Британије на Копаонику реализовали заједничку обуку у зимским условима, што је имало велики значај у обогаћивању наставног плана и програма увођењем вештине турно скијања.

- На основу тог искуства, увели смо турно скијање у неке од студијских програма, као важан део обуке у зимским условима. Наш главни циљ је посебно оспособљавање кадета рода пешадије за ратовање у зимским условима, на непроходним теренима и отежаним временским условима. Захвални смо британским инструкторима и претходном изасланику одбране пуковнику Нику Илићу, који нам је помогао да организујемо и спроведемо ову заједничку обуку - рекао је Трифковић.

Додао је да ће ова донација Велике Британије, управо пред зимску сезону, омогућити нашим кадетима да се обучавају по новом програму.

У знак захвалности за пружену подршку, амбасадорки Велике Британије Шан Меклауд, на данашњој активности је додељена Плакета Војне академије, коју је у њено име примио изасланик одбране пуковник Тоумз.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".