Популарне дестинације за лето 2024

Турска је позната по бројним дестинацијама које привлаче туристе из целог света. Међу најпопуларнијима су Истанбул, Анталyа, Бодрум, и Кападокија. Истанбул, са својим историјским знаменитостима попут Аја Софије и Плаве џамије, пружа савршену комбинацију културе и модерног живота. Град нуди и богат ноћни живот са бројним баровима, ресторанима и клубовима који раде до касно у ноћ. Такође, Истанбул је познат по својим базарима, где можете купити аутентичне сувенире, тепихе, зачине и рукотворине.

Анталyа, позната као турска ривијера, нуди прелепе плаже и луксузне хотеле. Стари град Калеиçи са својим уским улицама, традиционалним кућама и историјским зидинама прави је драгуљ. Анталија такође нуди бројне авантуристичке активности попут планинарења по стазама Таурус планина, вожње бицикла и рафтинг на реци Кöпрüçаy. Ако планирате летовање у Турској 2024 године онда је Анталија права дестинација за вас.

Бодрум је познат по својој живахној ноћној сцени, луксузним јахтама и историјским локалитетима попут Бодрумског замка и маузолеја, који је једно од седам светских чуда античког света. Град нуди предивне плаже, луксузне хотеле и врхунске ресторане.

Кападокија импресионира својим јединственим пејзажем и балонима на топловаздушни погон. Ова област је позната по својим стијенама у облику димњака, подземним градовима и древним пећинским црквама. Лет балоном изнад Кападокије у зору пружа незаборавно искуство и спектакуларан поглед на околицу.

Културни догађаји и фестивали

Лето у Турској је време бројних фестивала и културних догађаја. Истанбул Јазз Фестивал, који се одржава сваког јула, окупља љубитеље музике из целог света и пружа прилику да уживају у наступима реномираних џез музичара. Међународни фестивал музике у Анталији нуди разноврсне музичке наступе, од класичне музике до савремених жанрова, и одржава се у предивним античким амфитеатрима.

Традиционални плесни фестивали у различитим деловима земље пружају увид у богату културну баштину Турске. На овим догађајима можете видети извођење традиционалних плесова као што су халаy, хорон и зеyбек, уз живу музику и ношње.

У Турској се током лета одржавају и многи гастрономски фестивали, где можете пробати традиционална јела попут кебаба, баклаве, мантија и многих других специјалитета. Фестивал маслина у Миласу, на пример, пружа прилику да пробате различите врсте маслиновог уља и других производа од маслина.

Најбоље плаже у Турској

Турска је дом неких од најлепших плажа на свету. Плажа Олудениз, са својим тиркизним водама и белим песком, често се сматра једном од најлепших плажа на Медитерану. Ова плажа је позната и по свом мирном лагунском заливу, који је идеалан за пливање и сунчање. Плажа је такође популарна међу љубитељима параглајдинга, који изнад ње лете са планине Бабадаг, пружајући спектакуларан поглед на околину.

Плажа Патара, позната по својим пешчаним динама и богатом екосистему, идеална је за оне који траже мир и тишину. Ова плажа је део националног парка и дом је угрожених врста морских корњача Царетта царетта. У близини плаже налазе се и археолошки налази, укључујући рушевине древног града Патара.

Плажа Капуташ, смештена између Каша и Калкан, импресионира својим кристално чистим водама и сликовитим окружењем. Плажа је окружена високим стијенама, а до ње се долази стрмим степеницама. Због своје природне лепоте и чистих вода, Капуташ је популарна међу фотографима и љубитељима природе.

Такође, плаже у Анталији и Бодруму нуде врхунске садржаје за посетиоце, укључујући водене спортове, луксузне барове и ресторане. Плажа Конyаалтı у Анталији је једна од најпосећенијих, са прелепим погледом на планине Таурус и мноштвом кафића и ресторана дуж обале. Плажа Гüмбет у Бодруму је идеална за љубитеље спортова на води, као што су једрење на дасци и вожња скутером на води.
 Активности на отвореном и авантуристички туризам

За љубитеље авантуре, Турска нуди широк спектар активности на отвореном. Планинарење по стазама Лyкиан Wаy, које се протеже дуж обале Анталије, нуди предивне пејзаже и историјске локалитете, укључујући древне рушевине и скривене плаже. Ова стаза је једна од најпознатијих планинарских стаза у свету, пружајући прилику за вишедневне авантуре и камповање у природи.

Параглајдинг изнад плаже Олудениз је искуство које не смете пропустити. Овај адреналински спорт омогућава вам да летите изнад једне од најлепших плажа на свету, пружајући спектакуларан поглед на тиркизне воде и околне планине.

Роњење и сноркелинг у чистим водама Егејског мора откривају богат подводни свет. Турска је позната по својим ронилачким локацијама, укључујући олупине бродова, подводне пећине и богате коралне гребене. Области попут Каша, Бодрума и Анталије су популарне међу рониоцима свих нивоа.

Safari џиповима кроз турске планине пружа прилику да истражите нетакнуте делове природе, посетите традиционална села и уживате у прелепим видиковцима. Такође, истраживање скривених пећина и водопада додатно обогаћује авантуристички дух вашег путовања.
Алл инцлусиве аранжмани за максимално уживање

Алл инцлусиве аранжмани су веома популарни међу туристима који желе безбрижно летовање. Турска нуди велики број луксузних алл инцлусиве хотела, посебно у областима као што су Анталија, Белек, и Сиде. Ови хотели нуде свеобухватне услуге, укључујући врхунске ресторане са међународним и локалним специјалитетима, спа центре са разноврсним третманима, базене са воденим тобоганима, и разноврсне активности за све узрасте.

Уживање у неограниченим гастрономским делицијама, освежавајућим пићима и забавним садржајима чини алл инцлусиве аранжмане идеалним избором за породице, парове и појединце који желе да се опусте и уживају без додатних трошкова. Многи хотели нуде и посебне програме за децу, са анимацијама, игралиштима и дечјим клубовима, што омогућава родитељима да се опусте док се њихова деца забављају.

Уз све то, многи алл инцлусиве хотели нуде тематске вечери, живе музичке наступе, спортске активности као што су тенис, голф и једрење, као и излете до оближњих атракција. Ови аранжмани омогућавају туристима да уживају у потпуном комфору и луксузу без бриге о додатним трошковима и организацији активности.

Авионом у Турску на летовање

Путовање авионом до Турске је најбржи и најудобнији начин да стигнете на вашу дестинацију. Главни међународни аеродроми у Истанбулу, Анталији и Бодруму повезани су са већином светских метропола. Истанбул је дом новог, модерног аеродрома, који је један од највећих на свету и нуди бројне погодности за путнике, укључујући луксузне чекаонице, трговине без царина и врхунске ресторане.

Авиокомпаније нуде повољне летове током лета, а ранија резервација може донети значајне уштеде. Многи туристи бирају лоw-цост авиокомпаније које нуде директне летове до популарних дестинација у Турској, чиме се додатно смањују трошкови путовања.

Такође, унутрашњи летови унутар Турске су чести и повољни, омогућавајући лако кретање између различитих регија и градова. На пример, летови између Истанбула и Анталије трају мање од два сата, што омогућава туристима да лако комбинују посете више дестинација током свог летовања. Удобност и брзина путовања авионом чине га најпопуларнијим избором за туристе који желе да максимално искористе своје време на летовању.