Изложба ће се звати "Корени", а цео пројекат осмислио је концептуални уметник Душан Јововић. "Новости" су сазнале и детаље о томе како ће то све изгледати.

Концепт ће говорити о историји српског олимпизма. Сви који су освојили медаље за Србију, укључујући и у претходним државама, у краљевини Југоославији, и касније у СФРЈ и СРЈ, имаће угравирана имена. Евоцираће се њихови успеси. Из Југословенског архива дигитализовани су артефакти који до сада никада нису били објављени.

Истовремено, биће речи и о научницима Николи Тесли и Милутину Миланковићу, али и другим познатим личностима које су се бавиле енергијом, покретом, игром. Жеља је да се исприча прича о ономе што Србија доноси пореклом, али на савремен начин, дигиталним исказом. То је спој традиције и будућности.

Прави се објекат у објекту, измешта се стварност тако што ће публика стајати на сцени, док ће се перформанс одвијати у публици. Српска кућа биће отворена целог дана, док ће се програм "Корени" одржавати свакодневно по један сат. Учествоваће и осам чланица Националног асамбла "Коло" с репертоаром у новом аранжману. У центру дворане налазиће се огромно дрво с коренима, и облацима изнад крошње.

Преко пута Српске куће, у Великом павиљону на Вилету, налазиће се и кућа француских домаћина. У целом комлексу биће само једанаест националних кућа. То је уједно и добар увод за позив гостима да посете Велику светску ме|ународну изложбу "Експо 2027" која ће тако|е бити промовисана у Српској кући током ОИ.

БОНУС ВИДЕО