Седница, коју је заказао председник Скупштине града, Никола Никодијевић, трећа је у новом сазиву градског парламента.

12.50 - Никодијевић: Опозиција износи неистине, повећана средства за образовање и децу

Председник Скупштине града Никола Никодијевић одбацио је данас током расправе о буџету Београда за 2024. годину као неистините наводе опозиционих одборника поводом предвиђене расподеле средстава, наводећи поред осталог и да су средства за образовање и дечију заштиту повећана.

Никодијевић је током расправе истакао да су средства за образовање и дечију заштиту повећана са 33 на 45 милијарди динара, а не да су смањена, као што су то поједини одборници тврдили.

- Градимо вртиће за смештај још 1.600 деце, у предлогу буџета пишу и школе које ћемо да санирамо. Обезбедили смо 20.000 динара за родитеље за школске књиге и прибор, настављамо да финансирамо часове енглеског језика - рекао је Никодијевић.

Он је поручио опозицији да нико не говори да се сада не живи боље него пре 10 година.
"Просечна плата у Београду је 119.000 динара, а у појединим општинама попут Старог града и Савског венца 165.000 динара", рекао је Никодијевић.

Он је истакао да се, заједно са Републиком, ради много пројеката у Београду, а пре свих Експо за који је рекао да је највећи пројекат у Србији икада.

- Експо је пут ка већем стандарду и поносан сам на тај пројекат - рекао је Никодијевић.

Он се осврнуо и на тврдње опозиције о лошој ситуацији у приградским општинама, подсетивши их да целокупна опозиција има једног одборника из приградских општина.

Никодијевић је одбацио и наводе појединих опозиционих одборника да су касно добили материјал и да нису стигли ни да га прочитају, рекавши да су га добили у законском року.

12.30 - Одборници расправљају о буџету града, предвиђено 173 милијарди динара

Одборници Скупштине града Београда расправљају данас о Предлогу буџета града за 2024. годину који износи више од 173 милијарди динара и којим су предвиђена средства за редован рад, функционисање града и градских организационих јединица. 

Секретарка за финансије Катарина Чубић навела је образлажући Предлог буџета да су њиме предвиђена средства за помоћи за децу у износу од 20.000 динара, коју је најавио градоначелник Београда Александар Шапић.

Она је рекла и да према предлогу субвенције из буџета града за текуће пословање ГСП-а у овој години износе три милијарде динара.

Чубић је образлажући друге тачке днвног реда навела и да је Предлогом одлуке у утврђивању обима средстава за вршење послова града и градских општина, предвиђена прерасподела прихода и да су дефинисани проценти прихода који се деле између града и градских општина.

Одборник листе "Београд сутра" Мирослав Чучковић позвао је колеге да у што краћем року усвоје предлог ребаланса бужета како би све градске општине могле да функционишу.

- Погледи свих локалних скупштина општина упрти су у нас. Све општине су блокиране и не могу да функционишу док ми не усвојимо овај данашњи документ. Те вас позивам да га сви заједно усвојимо што је могуће краће, како би локални парламенти могли да заседају и да усвоје своје оквире буџета да би наставили да функционишу - рекао је Чучковић.

Он је рекао да је новим буџетом градским општинама дата већа надлежност и могућности за рад.
Чучковић је рекао да се град враћа у нормалне финансијске токове и да је неопходно да градске службе - ГСП, Београд Пут и Београдске електране почну припреме за предстојећу зиму.

Истиче да и школе и вртићи треба да почну да се припремају за нову школску годину.

- Овај буџет ће омогућити изградњу свих станица метроа и свега што је везано за Експо да би био постигнут циљ да просечна плата до 2027. буде 1.400 евра и пензија 650 евра - поручио је Чучковић.

Одборница Зелено левог фронта, Наталија Симовић оценила је, са друге стране, да је предложени буџет, буџет "празних обећања и бетонизације".

Како је рекла, дели се једнократна помоћ у виду ваучера, а не решавају се социјални проблеми грађана.

Према њеним речима, "васкрсли су пројекти" попут јарбола, гондоле, линијских паркова, а како тврди, нема "ни динара" за продужење трамвајске и тролејбуске мреже.

Одборник одборничке групе НПД-ДС Саша Михајловић рекао је да је у предложеном буџету развојни део буџета смањен за 16 милиијарди, а да су смањене и ставке за заштиту животне средине, социјална давања и културу.

- Више од 10 милијарди, што је седам одсто буџета иде за отплату камата дугова - тврди Михајловић.

Седници не присуствују одборници одборничке групе Крени-промени која је напустила Скупштину града одмах по верификацији мандата.

На дневном реду је и Предлог одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина и одређивању прихода који припадају граду, односно градским општинама у 2024. години, као и Предлог закључка о прибављању претходног мишљења Секретаријата за финансије пре покретања поступака јавних набавки и набавки радова, чија је процењена вредност преко милион динара, најавио је Секретаријат за информисање.

Одборници ће одлучивати и о давању сагласности на ребаланс ИИИ програма пословања за 2024. годину ГСП "Београд", а на дневном реду су предлози измена Одлуке о локалним комуналним таксама и Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина, те Предлог решења о давању сагласности на коначни нацрт анекса 1 уговора о концесији закљученог између Града Београда и "ЦСИ паркинг инвестмент" доо Београд. 

Међу тачкама дневног реда на седници ће бити и предлози кадровског плана Градске управе града Београда, Службе за централизоване јавне набавке и контролу набавки, Службе за интерну ревизију, Канцеларије за младе и Службе главног урбанисте града Београда, као и предлози кадровског плана омбудсмана и градског правобранилаштва.

БОНУС ВИДЕО