Тодоровић је открио какво нас време очекује наредних дана.

Облачност са локалном кишом, пљусковима и грмљавином стићи ће око поноћи на крајњи северозапад Србије, укључујући Мачву и Срем, као и Београд. Током ноћи, облачност ће се ширити ка централним и јужним деловима земље, достижући југоисток, укључујући Врање и Лесковац, око поднева.

- Облачност ће донети уобичајене летње непогоде - јак пљусак, грмљавину и град. Интензитет падавина ће варирати, са неким местима која ће примити 5-10 мм кише, док најинтензивнији пљускови могу донети чак 40-50 мм, а локално и до 80-100 мм кише, као што смо видели прошле недеље - објаснио је Тодоровић.

Јутарње температуре ће се кретати од 7 степени на југу до 12 степени на северу, док ће у Београду бити око 10 степени. Максималне дневне температуре ће сутра бити ниже у односу на данас, са вредностима од 22 до 26 степени, што је испод просека за овај период године.

- Након неколико врелих дана, освежење ће бити пријатно - додао је Тодоровић.

Фото: Милена Анђела

 

Тодоровић је упозорио на могуће проблеме које олујне непогоде могу изазвати.

- У градовима, одводи и канализација неће моћи да приме велику количину кише, што може довести до поплава на улицама, посебно у подвожњацима. У планинским пределима могу се десити бујичне поплаве мањих потока - упозорио је.

Највећи изазов је прецизно предвиђање тачне локације најинтензивнијих падавина.

- Немогуће је прецизирати локацију екстремних падавина чак ни два до три сата унапред, а камоли дан унапред. Међутим, генерално гледано, екстремни догађаји ће се десити негде у Србији - нагласио је Тодоровић, апелујући на грађане да озбиљно схвате прогнозе.

Што се тиче јула, Тодоровић предвиђа топло време са летњим врућинама.

- Максималне дневне температуре ће прелазити 30 степени, а средином месеца ће досезати и до 35 степени. Екстремне температуре преко 37-38 степени су могуће, али је тешко прецизно прогнозирати унапред - рекао је Тодоровић и додао:

- Имаћемо веће периоде са сувим и сунчаним, топлим данима, док ће се непогоде појављивати четири до пет пута током јула, што је уобичајено за наше поднебље - закључио је Тодоровић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: