Протеклих дана, политичка ситуација у Француској једна је од главних тема у Европи, због огромног успеха који је десница постигла у првом кругу парламентарних избора.

Странка Национално окупљање убедљиво води, а њен кандидат за премијера Жордан Бардела изјавио је да ће предстојећи други круг избора имати "највеће последице" у Француској још од успостављања Пете републике 1958.

Овај млади политичар ускоро би могао да се нађе на челу Владе, чиме би постао најмлађи француски премијер у историји, јер има тек 28 година, а Габријел Атал, који је тренутно на овој функцији и држи овај рекорд, проглашен је председником Владе са 34 године.

Бардела је, иначе, велика узданица Марин ле Пен, али не само то – већ годинама је у стабилној вези с њеном сестричином Нолвен Оливије, ћерком Мари-Каролин ле Пен, односно унуком Жан-Марија ле Пена.

Фото: ЕПА

 

Ко је Жордан Бардела?

Потенцијални премијер прве десно оријентисане Владе у савременој историји Француске рођен је 13. септембра 1995. године, као једино дете у породици италијанског порекла. На свет је стигао у Дрансију, у департману Сена-Сен Дени, и једини је син Оливијеа Барделе и Луизе Бертели-Моте.

Његов деда по оцу је касније прешао у ислам и оженио се Мароканком, настанивши се у Казабланки, а родитељи су му се развели кад је имао годину дана, па је с мајком живео у непривилегованом предграђу.

Док је његов отац италијанско-француско-алжирског порекла, мајка му је рођена у Торину, а он је касније за себе тврдио да зато представља "скромно порекло и друштвено влакно" у политици.

Међутим, његов отац био је власник фирме која је специјализована за израду аутомата за пиће, живео је у богатијем делу Монморансија и Бардела је с њим проводио среду и викенде. Због тога критизери младог политичара кажу да он воли да изостави свог оца кад прича о проблемима с којима се суочавао док је одрастао у најсиромашнијем француском департману, жаришту с највећим бројем имиграната, и описује како се потпуно интегрисао и поправио свој друштвени статус.

Фото: ЕПА

 

По завршетку средње школе, уписао је приватни лицеј "Жан Батист де ла Сал", а потом студирао географију на Сорбони, али је одустао од даљег школовања да би се фокусирао на политику.

Политичка каријера Жордана Барделе

Националном окупљању придружио се још 2012. године, са свега 16 година, а касније је истакао да се учланио у партију "више због Марин ле Пен него због Националног фронта", како се странка тада звала.

Имиграција је, као и у случају његових колега из деснице, тема којом се често бавио, а тврди је да одрастајући у предграђу Сена-Сен Дени "из прве руке видео безакоње које је неконтролисана имиграција донела у Француску", као и како је "исламизам освајао изгубљена подручја Француске".

– Осетио сам, попут вас и милиона француских грађана, бол јер постајемо странци у сопственој држави – рекао је Бардела на једном скупу 2022.

Наводно га је до Ле Пенове довело познанство с Фредериком Шатијоном, њеним саветником, с којом се ћерком Керидвен неко време виђао. Међутим, од 2020. године његова девојка је сестричина Марин ле Пен Нолвен Оливије, ћерка Мари-Каролин ле Пен, због чега се у странци причало да он успева због непотизма.

Фото: Профимедиа

 

Још једна од његових познатих љубави је Кели Бетеш, још једна политичарка и чланица десничарске партије Патриоте.

Ипак, први пут је заиста скренуо пажњу француске јавности на себе када је суспендовао свог страначког друга и бившег пријатеља, локалног одборника Максенцеа Бутеја, након што је сазнао да је овај прешао у ислам.

Од новембра 2022. године је на председник Националног окупљања, када је на страначким изборима победио Луја Аљоа, бившег дечка Марин ле Пен, невероватном разликом – 85 према 15 посто.

Бардела је стекао велику популарност међу младим гласачима, па тако на друштвеној мрежи ТикТок има више од 1,8 милиона пратилаца и више од 43,4 милиона лајкова, а дистанцирао се од расистичких и антисемитских тонова, па делује умереније и блаже у односу на своје искусније колеге.

 

 

Међутим, иако можда не оставља утисак толико екстремног десничара, његови ставови нису се много променили: он жели да протера странце који почине кривично дело, смањи буџет за социјалне издатке тако што ће ограничити потрошњу на грађане, укине право на држављанство за особе узраста од 11 до 18 година које су живеле на француском тлу најмање пет година, да искјлучи из "осетљивих" послова у одбрани и безбедности људе који имају двојно држављанство закон против исламистичких идеологија...

И климатске промене повезује с миграцијама и верује да би климатска криза довела до масовних пресељавања, а каже да питање очувања животне средине не би смело да се препусти левичарима већ да се "врати патриотама".

Изјашњава се, иначе, као агностик.

(Glossy)

БОНУС ВИДЕО: