Главни празник Светог Наума је 5. јануара, а односно 3. јула му је летњи празник.

Свети Наум био је ученик равноапостолних учитеља словенских светог Кирила и Методија и један од Петочисленика, који су најревносније сарађивали са апостолима словенским. Свети Наум путовао је у Рим, где се прославио чудотворном моћи као и великом ученошћу.

Познавао је многе језике. Из његових се очију изливала исцелитељска сила, која је исцељивала болеснике који су са вером само погледали у очи светог угодника божјег.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

 

При повратку из Рима, свети Наум и Климент су се настанили на обалама Охридског језера. Док је свети Климент деловао као епископ у Охриду, дотле је свети Наум основао на јужној обали језера манастир.

Око светог Наума сабрало се мноштво монаха одасвуд са Балкана. Свети Наум је био мудар учитељ, јединствен руководитељ монаха, одлучан подвижник, чудотворан молитвеник и духовник. Неуморни радник свети Наум се посебно трудио на превођењу Светога писма и осталих црквених књига, са грчког језика на словенски. Чинио је чудеса за живота и после смрти.

Његове чудотворне мошти и дан-данас задивљују многобројним чудесима, нарочито исцељењима од тешких болести, нарочито - лудила.

Кад је летњи празник, окупи се велики сабор народа у манастиру Светог Наума. Многи болесници долазе, или бивају доношени, да ту над моштима светитељевим кроз веру и молитву добију исцељење. Не само православни него и људи друге вере долазе да потраже помоћ од Светог Наума.

Године 1926. један муслиман из Ресна донео је и приложио манастиру звоно из благодарности, што му је светитељ исцелио брата и са самртничке постеље подигао га поново у живот.