Совиљ је рекао да је пред нама доста сунчаних интервала након бурне кишне епизоде.

-То је увод у леп викенд који је пред нама, који ће бити потпуно сунчан, с температурама у порасту, максималне вредности од 30 до 35 степени у суботу и недељу, изјавио је он за РТС

Совиљ каже да ће се стабилно време продужити и да нема неких назнака захлађења током следеће седмице.

-Осим стабилних временских услова, температура ће бити у даљем порасту, тако да у урбаним срединама свакако можемо рачунати на тропске ноћи, а максималне температуре у хладу у интервалу између 32 и 37 степени током већег дела седмице која је пред нама.

Совиљ напомиње да би требало заборавити на невреме иза нас, али оцењује да су у питању биле две екстремне кишне епизоде.

-Само у Београду од понедељка увече до синоћ пало је 68 литара кише по квадратном метру, а то је за двамилиметра изнад месечног просека, објашњава он и додаје: „Лепа вест јесте да су се ове екстремне кишне епизоде или изражени временски услови који су условили непогоде и град и олујни ветар, завршени; облачност се увелико изместила на исток и сада је пред нама један стабилан период“.

 
ЈУЛ ЋЕ БИТИ ТОПЛИЈИ НЕГО ПРЕТХОДНИХ ГОДИНА

Температуре које долазе су изнад просека за јул, потврђује метеоролог додавши да постоји тенденција сталног пораста.

-Лета су, примера ради, у нашој земљи сада топлија за 2,6 степени у односу на другу половину 20. века, поготово у односу на прединдустријски период, каже Совиљ.

Он објашњава да то значи да се средње јулске температуре, које су раније била од 27 до 30 степени, сада повећавају.

-Ми прогнозирамо да ће средња јулска максимална температура у нижим пределима бити од 30 до 32 степена, уз чак до 18, 19 тропских дана у нижим пределима, тврди Совиљ.

Он каже да су то све вредности које су изнад просека, али којима сведочимо и током претходних година, а најтоплије је било јула 2012. године.

-Ако посматрамо цео месец са средњом максималном температуром од 32,6 степени, јулски рекорди у Београду и у Србији постављени су давне 2007. године, тада су у хладу у Београду измерена 44 степена - 24. јула, а у Србији је најтоплија била Смедеревска Паланка, подећа Совиљ.

Он додаје да се температурни рекорди обарају и широм континента. Тако је пре две године постављен и нови европски рекорд – на Сицилији је измерено 48,8 степени.

БОНУС ВИДЕО