Војислав Воја Брајовић одувек је важио за једног од најпознатијих, најталентованијих и најшармантнијих српских глумаца.

Рођен је у Београду, 11. маја 1949. године. Иако су му оба родитеља била у партизанима током Другог светског рата, након рата су због политичке неподобности постали државни непријатељи, па се цела породица сели у Ваљево.

Воја је тамо завршио и основну и средњу школу. Своје прве уметничке кораке искусио је у глумачком (аматерском) друштву „Абрашевић“, са којима је, након великог успеха на такмичењу на Хвару, побрао комплименте целог жирија и добио мотивацију за свој даљи глумачки рад.

Фото: Вукица Микаца

 

Воја је истинску славу доживео глумећи улогу Тихог у „Отписанима“ и та улога га и дан-данас, на неки начин, обележава, пише Биографија.орг.

За Тихим су луделе све девојке, а Воја је, уз Гагу Николића, био један од најлепших глумаца југословенске кинематографије.

Фото: Дарко Дозет/Архива Новости

 

Низале су се награде за наградом, а онда је 2022. године добио признање за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина која је усвојена на седници Владе Републике Србије.

Двадесет уметника је у 2023. години добило исто признање, а према просеку плата из децембра претходне године, тачније 2022, национална пензија износи око 73.114 динара, нешто сличну цифру добија и Воја Брајовић.

– Поред задовољства и радости што сам међу одабранима, морам да кажем да осећам потребу да се обратим и утичем да не буде лимита него да свако по заслузи за врхунски допринос у култури добије националну пензију. То не оптерећује буџет, верујте ми.

И драже ми је што ће националне пензије наставити да постоје, из времена када сам се за то ангажовао, него што сам изабран – објашњава Брајовић, који се налази на челу Драмских уметника Србије.

Хелло