Овај пут је сада обележен у складу са новом категоризацијом пута, пошто је на основу Уредбе Владе Србије постао мото-пут.

- Уредбом о категоризацији државних путева дефинисана је нова категорија државних путева ИМ реда - мотопутеви који су познатији као "брзе саобраћајнице". Сходно претходно наведеној Уредби, државни пут, петља Београд – петља "Мостар" - петља Бубањ Поток, категорисан је као државни пут ИМ реда - М11.

Државни пут ИМ реда М11 дуг је 30,014 км и на његовој траси постоји 14 денивелисаних укрштаја (петљи) са осталим општинским путевима и улицама. За сваки смер кретања постоје по две саобраћајне траке. За сваки смер постоји и зауставна трака, којом није дозвољено кретање возила, сем возила хитне службе, возила полиције и војске под пратњом.

Фото: П. Милошевић

 

Максимално дозвољена брзина на државном путу кроз Београд М11 износи 100 км на сат, а на појединим деоницама предметног пута, а у зависности од саобраћајних услова предвиђена је мања.

На појединим деоницама, а у зависности од саобраћајних могућности, зауставна трака је претворена у возну траку за сва возила. Ове измене су јасно означене саобраћајним ознакама на коловозу.

Зауставну траку, као возну, могуће је користити на следећим деоницама:

- петља Бежанијска коса - петља Тошин Бунар, петља Тошин Бунар - петља Генекс

- петља Генекс - петља Арена, петља Арена - петља Сава Центар

- петља Аутокоманда - петља Душановац

- петља Душановац - петља Медаковић у смеру ка Нишу

Као и на деоницама:

- петља Аутокоманда - петља Хитна Помоћ

- петља Сава Центар -петља Арена

- петља Арена - петља Генекс

- петља Генекс - петља Тошин Бунар

- петља Тошин Бунар - петља Бежанијска коса у смеру ка Шиду

Укупно је замењено 318 саобраћајних знакова и 25 табли различитих димензија. Саобраћајни институт ЦИП, на мој захтев, урадио је пројекат постављања заштитних ограда од буке на мото-путу М11 кроз Београд.

Очекујем да током јесени буду расписани тендери за постављање заштитних ограда од буке прво на Новом Београду на делу мото-пута који пролази поред блокова 22, 23, 24, 28, 29 и 39, а потом и на другим деловима пута М11 где се уз пут налазе стамбене зграде", објавио је Весић.

БОНУС ВИДЕО: