Пре нешто више од три године макар формално стекла је звање пензионерке, а пензија Биље Крстић многе је изненадила када је реч о цифри.

По вокацији професорка музике и певачица професионални пут крчила је неоспорним талентом и нумерама по којима је препознатљива, а податак који мало ко зна је да је она и музичка уредница Првог програма Радио Београда.

 

Фото: В. Данилов

 

 

У Нишу је завршила основну и средњу музичку школу „Др Војислав Вучковић“ уз противљење родитеља који су сматрали да треба да учи нешто конкретно, па је потајно морала да иде на припреме за упис у средњу музичку школу.

Њеног оца ни након средње школе није напуштала идеја да Биља треба да упише нешто конкретно, попут економије или права, али она се опет одлучила за нешто друго.

У Београду је завршила Факултет музичке уметности на којем је касније и радила.

Фото: Игор Маринковић

 

 

Певачица је доживела светску славу као вокални солиста оркестра „Бистрик“. Оркестар је један од најбољих српских извођача етно-музике и један од најпознатијих етно-састава у Европи.

Најбољу потврду своје каријере доживела је 2005. године када је као једини женски вокални извођач са Средоземља позвана на фестивал „Мостра Сесц де Артес“ у Сао Паулу.

У то време је била члан "Медитерранео" оркестра, који се састојао од 25 врхунских музичара из свих делова света.

Фото: Антонио Ахел/АТА имагес

 

 

Током каријере добила је признање за врхунски допринос националној култури, самим тим стекла и право на националну пензију која износи 64.730 динара.

БОНУС ВИДЕО: